Guide til korrekte litteraturlister

Her finder du en guide til at lave korrekte litteraturlister og teksthenvisninger.

I din opgave skal du referere korrekt til de kilder, hvor du har din information fra. Du skal lave teksthenvisninger i din opgavetekst, og du skal lave en litteraturliste. Litteraturlisten skal indeholde den litteratur, som du har henvist til i opgaveteksten.

Hvordan skal teksthenvisningerne og litteraturlisten se ud?

  • Tjek altid i opgavevejledningen, om der er en bestemt standard (citation style), som du skal bruge.
  • Hvis du er usikker, så spørg altid din vejleder.
  • Hvis du selv skal vælge, så vælg en almindelig brugt standard (fx APA) og følg den.

Brug for hjælp til at komme i gang?

Lær at bruge et referenceværktøj

Lær så tidligt som muligt at bruge et referenceværktøj (program/app) til at håndtere referencer. Flere referenceværktøjer er gratis (fx Zotero, Mendeley, Endnote Web). Referenceværktøjerne gør det nemt både at indsætte teksthenvisninger og lave litteraturliste i fx Word / Google Docs / Libre Office. Du kan også bruge dit referenceværktøj til at holde styr på din egen bog- og litteratursamling.

Spørg din lærer / vejleder om hvilket referenceværktøj de anbefaler.

Universiteter og en del andre undervisningsinstitutioner stiller reference-programmer til rådighed for deres studerende / ansatte.

Zotero referenceværktøjet

Zotero er et godt gratis referenceværktøj, der fungerer sammen med Google Docs.

Hvis du laver dine referencer manuelt

Det kan generelt anbefales at bruge et referenceværktøj, men fx opgavetidspres kan gøre, at du vælger at lave dine teksthenvisninger og litteraturliste manuelt. Hvis du laver dine referencer manuelt direkte i opgaven, så er der herunder nogle links, som måske kan være en hjælp.

Referencer via dokumenttype

  1. Kildekompasset.no
    Norsk websted, der viser hvordan forskellige dokumenttyper henvises til i opgaveteksten og anføres i litteraturlisten ved brug af forskellige standarder (citation styles).
    Start med at vælge ønsket standard, scroll derefter ned og vælg den dokumenttype, som du skal lave referencer til. For de forskellige dokumenttyper er der også angivet, hvis der er noget, som man skal være opmærksom på, hvis man bruger Zotero referenceværktøjet. Tips og hjælp sektionen på kildekompasset.no.
     
  2. Syddansk Universitetsbiblioteks APA 7 guide
    Virkelig god og omfattende dansk guide opdelt i dokumenttyper. Brug eventuelt guiden som vejledning, hvis du har valgt at følge APA 7 standarden.

Referencer fra søgegrænseflader

I nogle søgegrænseflader kan du kopiere teksthenvisning eller litteraturlisteindførsel via en funktion på siden - husk at vælge korrekt standard først, hvis muligheden er der.
Flere steder kan du også hente de rå referencedata til brug i referenceværktøjer (fx i RIS-format til Zotero, m.fl.). Eksempler på sådanne søgegrænseflader:

  1. Det Kgl. Biblioteks søgegrænseflade.
  2. bibliotek.dk
  3. Wikipedia, og mange andre databaser: Referencefunktioner angivet i post eller hjælpemenu.
  4. WorldCat søgegrænsefladen.
  5. Google Scholar søgegrænsefladen.

Litteraturliste-generatorer

Flere steder på nettet er der services, hvor du kan opbygge en litteraturliste efter en bestemt standard ved enten at søge på fx ISBN, titel eller andet - eller indtaste referencedata manuelt. Et godt sted at starte er:

  1. Litteraturlisteautomaten.dk
    Litteraturlisteautomaten er lavet af redaktionen bag skrivopgave.dk, hvor der også er gode hjælpetekster om at refere korrekt.

Jeg har brug for hjælp!

Du er altid velkommen til at kontakte biblioteket for hjælp til at lave korrekte referencer og for hjælp til at bruge referenceværktøjer, fx Zotero. Du kan fx gøre det via Vejle Bibliotekernes "Book en bibliotekar" service.