Biografiske romaner om kendte forfatterinder

25.03.24
Går du også ligesom jeg og venter på den nye roman 'Hans Christian' af Jesper Wung-Sung, som handler om H.C. Andersen? Eller tager du måske også stadig tilløb til Hanne-Vibeke Holsts roman 'Kriger uden maske' om kunstneren Sonja Ferlov Mancoba?

I løbet af de seneste år er der udkommet en hel del biografiske romaner (også kaldet exofiktion), og det er både forfattere, kunstnere, skuespillere og historiske personer, som vi både kan læse om i store romaner og i krimier.

Jesper Wung-Sung har f.eks. tidligere skrevet om Vilhelm Hammershøis kone Ida i 'Kvinde set fra ryggen', og både danserinden Johanne Luise Pätges og dramatikeren Ludvig Heiberg er blandt hovedkaraktererne i Lasse Holms historiske krimi 'Før sidste akt'. Både Anne Eekhouts roman om Mary Shelley og Johanna Venhos roman om Tove Jansson udkom på dansk i efteråret 2023, og selv er jeg meget spændt på at se, hvilke forfattere der er med i skønlitterære bøger i 2024.

Efterårsbogen af Johanna Venho

I sensommeren 1991 befinder den finske kunstner og forfatter Tove Jansson og livspartneren Tooti sig på skærgårdsøen Klovharu, hvor de er ved at pakke deres ting sammen efter mange fantastiske somre på øen. De to kvinder er ikke helt så unge, som de engang var, og indimellem er vejret på øen ret barsk og ødelæggende. Bogens ene fortæller er Tove, der både tænker tilbage på tidligere stunder på øen, på hvordan historierne om Mumitroldene egentlig opstod og særligt forholdet til moren, kunstneren Signe Hammersten Jansson.

Bogens anden fortæller er den unge kvinde Maria, som læser biologi på universitetet. Hun og et par medstuderende er ude i skærgården omkring Klovharu for at kigge på øernes vegetation, og Maria er stor fan af Jansson. Hun har faktisk sendt et brev til Jansson, der tit besvarer læsernes breve, for Marias mor er ramt af sygdom, og hun er sikker på, at Jansson kan svare på, hvad man som datter gør for at overleve, hvis man mister sin mor til sygdom. Men vil det lykkedes Maria at få svar på spørgsmålet, og hvad er det, der har været helt særligt ved Klovharu?

Mary eller skabelsen af Frankenstein af Anne Eekhout

I foråret 1816 bor den 18-årige Mary Shelley sammen med sin mand forfatteren Percy, deres lille søn og en lille gruppe venner nær Genevesøen. Percy og flere af de andre er forfattere, og dagene går både med vurderinger af manuskripter på tværs af gruppen og sejlture på søen. En dag beslutter digterne i gruppen sig for at arbejde på gyserhistorier, og stille og roligt begynder historien om Frankenstein at blive til i Marys hoved.

Men inden Mary mødte Percy, var hun Mary Wollstonecraft Godwin, og i 1812 blev hun sendt fra London op til Dundee i Skotland. Hun kommer til at bo hos familien Baxter, som holder fortælleaftener, og hun bliver gode veninder med den lidt ældre Isabella, der er hemmelighedsfuld og meget svær at blive klog på. De to piger finder på historier sammen, og indimellem er det svært at skelne mellem fantasi og virkelighed, for hvem i familien Baxter fortæller egentlig sandheden?

Tags
Materialer