Foto af marker i Danmark. Foto: eReolen
Foto: eReolen

Rundt i sommerlandet med litteraturen

Sommerferien står for døren, og efter et par komplicerede rejseår er ferien, for mange, nok atter lig med en udlandsrejse. Danmark har dog også masser at byde på, og derfor introducerer denne artikel en række danske værker, som på hver deres måde sætter forskellige danske egnsdele på landkortet.

Nostalgiens traditionsbundne hjemstavn

Der var engang – i årene omkring år 1900 – at mange danske egne havde en form for ”hof-forfatter”. En forfatter, som var formet af sin hjemstavn og skrev litteratur om den: Fx Jeppe Aakjær, der satte Sydsalling på danmarkskortet, Thøger Larsen, der gjorde det samme med Lemvig og omegn, og Helene Strange, der med sine skildringer af Sværkeslægten tog sine læsere med til det nordlige Falster.

Med deres værker fremhævede forfatterne de stærke værdier i det traditionsbundne og kollektivistiske liv på landet – som reaktion på modernitetens industrialisering og individualitet.

Udpint provins

Helt anderledes blev det efter årtusindeskiftet i 2000’erne og 2010’erne, hvor en række både nyere og etablerede forfattere markerede sig med lokallitteratur fra provinsen. Gennemgående for deres forfatterskaber var ikke nostalgi, men snarere en beskrivelse af en udpint og ustabil provins. Fysisk såvel som mentalt. Familierne er i opløsning, den økonomiske og sociale udvikling er gået i stå, og bygninger og landskab er i forfald. Men landskaberne, hjemstavnene, er også kilde til refleksion og vævet sammen med identiteten.

Her kan nævnes Erling Jepsens bøger fra Sønderjylland, de selvbiografiske romaner af Knud Romer (Den som blinker er bange for døden) og Thomas Korsgaard, som foregår hhv. på Falster og nær Skive og Helle Helles Rødby-Puttgarden og Ned til hundene fra Lolland. Af nyere dato finder man Peder Frederik Jensens Det Danmark du kender (Lolland), Ditte Holm Bros Fladland (Vestjylland) og Malte Tellerups debutroman Markløs, hvor to brødre vandrer i det fynske landbrugslandskab.

Nutidig nostalgi

Endelig må jeg nævne Josefine Klougart: Få forfattere formår at fremskrive et landskabs bevægelser så fint og følsomt som hende. Så hvis du længes efter Mols’ bakker, men ikke har mulighed for at besøge dem til sommer, så lyt eller læs Klougarts romaner.

God sommer og god læselyst!

Materialer