Faglitteratur

Inspiration og gode tips til togferien

Et par gode rejsebøger kan måske give dig lyst til at rejse ud i Europa med tog

Af Marie Gorm

Togture

Togrejser bliver mere og mere populære, og heldigvis har det også givet sig udslag i flere bøger om netop denne rejseform. For selvom internettet kan være en stor inspirationskilde til ruter, så er der også noget særligt ved at kunne gå på opdagelse i en bog, bladre, blive fanget af et billede eller en overskrift og så sætte kursen derfra.

The Eco-conscious Travel Guide

Ved du ikke helt, hvor rejsen skal gå hen, er ’The Eco-conscious Travel Guide’ fra 2022 et godt sted at begynde. Her præsenteres 30 forskellige togruter spredt over hele Europa igennem 10 kapitler med hver sit tema som fx ’Explore Architecture’ og ’Eat, Drink & Be Merry’. For at illustrere, hvor bredt et tema kan være, kan du under temaet ’Off the Beaten Track’ læse om en rute i Nordsverige, en på Sicilien og en sidste rute gennem tre baltiske lande.

Bogen når vidt omkring - fra Norge i nord og Istanbul i øst til de britiske øer i vest og Italien i syd - ved at præsentere de byer, som ligger på en given rute. Billederne er mange og smukke, men beskrivelserne af de enkelte byer er ultrakorte, så bogen fungerer bedst som inspiration, inden du tager afsted. Mere detaljerede beskrivelser kan du med fordel finde i de klassiske ’Turen går til…’.

Togture i Europa

En anden god appetitvækker til en (sommer)ferie på skinner gennem Europa finder du i ’Togture i Europa’ fra 2022. Hver af de 23 ruter indledes med en grafisk fremstilling af ruten og rejsetider mellem de forskellige stop - og som et lille plus også et musik- eller bogtip, der knytter sig til et område eller en by. Skandinavien er blevet overset, men ellers er resten af Europa godt repræsenteret, der er endda blevet plads til en enkelt afstikker med skib til Tanger i Marokko. Ruterne her er generelt længere, og adskillige af dem strækker sig over flere lande, fx ruten fra Paris til Istanbul, der når gennem seks lande. Ruteforslagene lægger på den måde i høj grad op til, at du køber interrailbilletter. Bagerst i bogen er tips til de enkelte landes billetsystemer.

Tog og mad i Italien

Det er svært ikke at blive lidt lækkersulten under læsning af ’Tog og Mad i Italien’ fra 2021. Her beskriver forfatterne Anna W. Thörnsson og Marko T. Wramén ni togruter i Italien og kommer med tips til, hvor og hvad du skal spise undervejs. Anbefalingerne er personlige, og de to forfattere og deres fireårige søn er ikke bare til stede i teksten, men optræder også ind imellem på billedsiden.

Fordelen ved denne bog er, at der, udover korte by- og madbeskrivelser, også bliver fortalt om selve togrejsen mellem de forskellige rutestop. Indledningsvis giver forfatterne en række praktiske oplysninger om, hvordan du booker billetter, forskellige togtyper, apps, togskiftetider og togrejse med børn. Det giver et rigtig fint afsæt for at gå i gang med at planlægge sin egen togrejse.