Portræt af Malte Tellerup
Foto: Rita Kuhlmann

Malte Tellerup og Rasmus Theisen nomineret til DR Romanprisen 2024

01.12.23
Mød 2 af årets DR Romanpris kandidater på Vejle Bibliotek

"Mestrene" er en autofiktiv skildring af sportskultur og foreningsliv, mens "Molbohistorier" er en fortælling om klimakrise og en verden i forandring. Begge forfattere eksperimenterer med romangenren og berører temaer om giftig sportskultur, forhold mellem forældre og børn, klimakrise og klasseforskelle.

De to romaner foregår på henholdsvis Sydfyn og Mols, og sammen med de fire andre bøger i feltet kommer vi i den nye sæson af Romanprisen rundt i mange forskellige egne af landet.

Malte Tellerup: Mestrene 

Malte Tellerup skriver om at være vokset op i en håndboldfamilie og have tilbragt de fleste af døgnets timer i en sportshal. Han stiller skarpt på maskuline ritualer og de sociale koder i omklædningsrummet og på det queer begær, som sportskulturen har mere end svært ved at rumme.

Ud over at fortælle om vindere og tabere og en usund mandsdomineret halkultur, kredser 'Mestrene' om et kompliceret far/søn forhold, især efter forældrenes skilsmisse. 

Malte Tellerup modtog en Blixenpris i 2018 som Årets litterære talent, og 'Mestrene' er hans fjerde roman.

Du kan møde Malte Tellerup på Vejle Bibliotek den 10/1-2024

Juryens motivation for nomineringen:

""Tellerup skriver originalt og nyskabende, og det er som om sproget afspejler, hvordan håndbold spilles. Der er hurtige skift i synsvinkel, skud direkte på mål, fald på gulvet og en tempofyldt dans hen over gulvet. Mestrene sætter neglene i lige der, hvor identiteten kobler sig til livet i hallen og spillet på banen. Og hvor det smerter, når det ikke lykkes at hale en sejr hjem. Det er mesterligt beskrevet af Malte Tellerup. 

'Mestrene' er et suverænt insiderblik på miljøet og kulturen omkring håndbold og en præcis skildring af en tidsånd i forandring. Fra fællesskabet og sammenholdet i klubben til den mere professionelt ledede klub, som Ulrik Wilbek indvarsler. Bogen drager en parallel mellem håndboldens individualisering og samfundets vindermentalitet og er på en gang et opgør med en giftig halkultur og et kritisk blik på det moderne Danmark .”

Rasmus Theisen: Molbohistorier 

Ramus Theisen laver med denne folkhorrorroman en allegori over klimakrisen, som betegnes "verdens største molbohistorie". Et regnvejr på Mols, der varer i et år, får de destruktive kræfter frem. Vi følger den lokale digter og gartner Viktor, kæresten Monika og deres datter, og hvad der sker, når ubearbejdede traumer fra barndommen får frit spil.

Romanen kredser om forandringer og sammenbrud og foregår i to verdener: Den realistiske nutid og den mytologiske og horroragtige verden.

Rasmus Theisen modtog Munch Christensens debutantpris for Andre hunde i 2022. 'Molbohistorier' er hans anden roman.

Juryens motivation for nomineringen:

Med ’Molbohistorier’ tegner Rasmus Theisen et omsorgsfuldt og semiuhyggeligt portræt af Mols og fortæller en gribende forfaldshistorie om en mand, der går i hundene. Den voldsomme regn øger spændingerne mellem Molboerne og de mange tilflyttere, og romanen sammenfletter elegant tidens temaer om klima, klasse og udkantsdanmark. 

Regnvejret som ramme for fortællingen er nok dystopisk, men Molbohistorier er skrevet i et levende og sprudlende sprog med legende sætninger og levende scener, som både gyser og underholder. Bogen har korte, præcise sætninger og rummer både stærke billeder af familien, der går i opløsning, og af modsætningerne mellem Molboere og tilflytterne. Det er humor og tung melankoli side om side. Uden at spoile: Hold godt fast i puden de sidste sider, hvis du er typen, der ikke er vant til at opsøge et godt gys. 

Debat i DR Romanklubberne

DR Romanklubberne skal læse og vælge den bedste blandt 6 nye danske romaner. De andre nominerede er: "De bedste familier" af Kim Blæsbjerg, "Rans vilje" af Peder Frederik Jensen, "Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler" af Ditte Holm Bro og "Jordisk" af Theis Ørntoft, som du kan møde på Vejle Bibliotek den 13/12-2023

Vi har 3 DR Romanklubber på Vejle Bibliotekerne, som er med til at finde vinderen af DR Romanprisen 2024.

Vinderen af DR Romanprisen 2024 afsløres den 15. juni på Dokk1 i Aarhus, og LIVE på P1.

 

Materialer