Patrick Radden Keefe Say Nothing forside

Tavshedens pris - aktuel faglitteratur på engelsk

08.11.19
Virkelighedens konflikter overgår ofte spændingsbøger i rædsler og grumme beretninger.

Jeg har udvalgt en række nye engelsksprogede bøger, som er vigtige studier i menneskets moral og krigens ondskab. Forfatterne til bøgerne stiller spørgsmålstegn ved, hvordan mennesker kan begå så grufulde forbrydelser mod hinanden af politiske, racemæssige eller religiøse grunde. De giver nok ikke entydige svar men rummer vigtige budskaber. Den vigtigste er, at volden ikke må forties. Jeg vil især fremhæve tre anmelderroste titler, som kan lånes som e-bøger og lydbøger på eReolen Global:

Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland af Patrick Radden Keefe
Forfatteren Patrick Radden Keefe har i 2019 vundet ”The Orwell Prize” i kategorien bedste politiske litteratur for denne bog, som er lige så fængende skrevet som en thriller. I Nordirland har den blodige konflikt mellem protestanter og katolikker haft store menneskelige og moralske omkostninger. Bogen giver både ofre og gerningsmænd stemmer til gribende beretninger om drab, som ellers er blevet fortiet på grund af paranoia og angst. Især én historie synes jeg er svær at glemme: I 1972 trækkes en 38-årig mor ud af sit hjem af maskerede mænd fra IRA, mens hendes børn klynger sig til hende. De ti børn ser hende aldrig igen, og bogen fortæller om, hvordan sandheden om hendes forsvinden først afsløres mange år senere.

Killers of the Flower Moon af David Grann
David Granns bog fortæller historien om en bølge af mord, der ramte indfødte amerikanere i 1920erne. Bogen har ligget på bestsellerlisterne i USA, fordi historien er skrevet som en spændende detektivhistorie, hvor Grann gennem sin research viser, at indianerne systematisk blev myrdede. Killers of the Flower Moon er ikke kun en bog om bestialske mord, for du får som læser også et kulturhistorisk indblik i den indfødte befolknings triste møde med det hvide samfund.  

The Last Girl af Nadia Murad
Nadia Murads skræmmende beretning om sin tid som fange hos Islamisk Stat. Hun mister det meste af sin familie og bliver udsat for tortur og voldtægter. Efter flere ugers fangenskab lykkes det hende at flygte, men smerten og vreden præger stadig hendes liv.  Nadia Murad modtog Nobels fredspris i 2018 for sin kamp for at fortælle verden om folkedrabet i Irak. Trods alt er hendes håb, at det gode i mennesket vil overleve på trods af ondskaben.

Jeg håber, at du finder inspiration til at læse eller lytte til flere bøger fra eReolen Global om virkelighedens forbrydelser.

Materialer