Dekorativt billede

Kærlighed, kunst og verdenskrige på tysk

Den tyske journalist Florian Illies er uddannet kunsthistoriker og har været leder af kultursektionerne på nogle af de største tyske aviser bl.a. Frankfurter Allgemeine. Med sin debutbog "1913: århundredets sommer" lå han i 70 uger på Spiegels bestsellerliste og blev oversat til 28 sprog. Nu er han aktuel igen med bogen "Kærlighed i hadets tid".

Også i Danmark fik den dokudramatiske beretning medvind, da den udkom i 2013, selvom det på mange måder er tydeligt, at forfatteren er tysk. I et malende og letforståeligt sprog formår Florian Illies at give et panoramablik over kulturen i året 1913 med nedslag lige før den store krigs begyndelse.

I dette år skriver Franz Kafka sin novelle ’Forvandlingen’ med hovedpersonen Gregor Samsa, der påtager sig sin fars skyld og med en selvudslettelse, der sjældent er set før eller siden, foragtes han af familien og har meget lidt positivt i sit liv at se frem til. 1913 er også året, hvor Prada og Coco Chanel åbner deres første tøjforretninger, og de revolutionerer moden med stilfulde, elegante, og alligevel behagelige og praktiske kreationer, der klæder det bedre borgerskab på. I 1913 underskriver Charlie Chaplin sin første filmkontrakt samtidigt med, at Hitler maler sine sentimentale billeder et sted i Østrig. Det er også i 1913, at Igor Stravinskijs ballet ’Forårsofret’ bliver uropført, og første del af Marcel Prousts storværk ’På sporet af den tabte tid’ udkommer. Den Østrig-ungarske forfatter Rainer Maria Rilke starter med at skrive sine digte, ligesom Siegmund Freud er godt i gang med sin psykoanalytiske studier.

Florian Illies’ baggrund som kunsthistoriker lader sig ikke fornægte med alle de nedslag i begivenheder indenfor kunst og kultur. Det ender som bekendt i den første store krig, selvom det blomstrer med kunst og kultur i Europa.

Sidste efterår udkom så "Kærlighed i hadets tid: historien om en følelse 1929-1939" på dansk. Her fortæller han nogle af tidens største - og til tider skøreste - kærlighedshistorier lige akkurat omkring udbruddet af anden verdenskrig. I de fortællinger om kærlighedsrelationerne kommer vi som læsere helt ind i intimsfæren i et af de mest afgørende årtier i Europas historie (sådan skriver forlaget i hvert fald).

I bogen fortæller Florian Illies om nogle af de største kulturpersonligheders kærlighedshistorier. Det er f.eks. den sælsomme kærlighedshistorie mellem Jean-Paul Sartre og Simone de Beavoir. Mens Jean-Paul bliver bjergtaget af Simone, så synes hun, han er interessant, men grim. De lever i et åbent forhold, og på den måde bliver begge tilfredse. Tilfreds bliver Marlene Dietrich aldrig med manden Rudolf Sieber. Hun eksperimenterer lystigt med kærligheden og slår fast, at ’en kvinde har ikke brug for en mand’. I den tyske familie Mann, lægger far og søn, Thomas og Klaus arm om, hvorvidt man kan bekende sin kærlighed til sit eget køn åbent, særligt når familien Mann er så stor bidragsyder til den tyske litteratur. 

Den fremadstormende fascisme i 30’erne gør, at bl.a. Bertold Brecht flygter til Danmark. Brecht er gift med Helene Weigel, men skriver gloende kærlighedsbreve til elskerinden Margrethe Steffin – samtidigt med, at han indleder et forhold med den danske kommunist Ruth Berlau.

I efteråret 2023 udkom også Florian Illies seneste bog ’Zauber der Stille: Caspar David Friedrichs Reise durch die Zeiten’ på tysk. Bogen handler om den store tyske romantiske maler, der gennem de sidste 250 år både er blevet kritiseret voldsomt, f.eks. af 68-generationen der syntes, at der manglede handling fra den melankolske maler, men Caspar David Friedrich er også blevet fremhævet i flere sammenhænge. F.eks. tog Walt Disney udgangspunkt i Friedrichs billeder til filmen Bambi. Mon ikke et dansk forlag også kommer til at oversætte den nyeste Illies-bog?

Denne anbefaling har tidligere været bragt i Ugeavisen Vejle.

Materialer