Dekorativt billede

Lette sommerretter og lækre kager

21.07.23
Mangler du inspiration til nogle nemme og budgetvenlige sommerretter eller skønne sommerkager? Så læs med her, hvor jeg anbefaler tre kogebøger, som jeg selv har gode erfaringer med at bruge.

Jeg vil gerne slippe let om ved aftensmaden i dag. Solen skinner og jeg sidder på altanen efter arbejdstid med en god kop kaffe og mit strikketøj. Når vi har spist, vil jeg bage en lækker kage. Vi får gæster i morgen aften, og når kagen er bagt på forhånd, kan jeg også i morgen nyde min fyraften på altanen. På køkkenbordet ligger tre bøger, der kan hjælpe mig med at udføre min plan. Jeg har på forhånd købt ind, så jeg kan nyde solen lidt endnu.

Mad i fad

Hvis du gerne vil spare på opvasken, så er ”Mad i fad – nem og lækker mad i ét fad” af Anne van der Merwede et godt valg. Her er inspiration til nemme og hurtige hverdagsretter til to personer, der alle laves i ét fad i ovnen. Der er opskrifter på morgenmad, grøn mad, fisk, fjerkræ, tilbehør og dessert. Det er ikke let at vælge mellem de mange indbydende opskrifter, og undervejs har jeg overvejet ”Peberfrugter fyldt med halloumi”, ”Bagt æggekage med grøntsager” eller ”Kylling puttanesca”, men jeg ender med at beslutte mig for opskriften på side 87 ”Cremet laks med kartofler, ærter, spinat og kapers”. Råvarerne lægges i fadet ad flere omgange og ender derfor med at være færdigtilberedte på samme tid.

Skærekager deluxe

For at være energibevidst og udnytte ovnvarmen bager jeg efterfølgende kagen til i morgen. 

”Skærekager deluxe : 1 bageform – 50 uimodståelige kager” af Camilla Biesbjerg Markussen giver alle kageelskere mulighed for at være med. Her kræves ikke avanceret bageudstyr eller stor tålmodighed. Der bages i en praktisk stor firkantet form, som kan købes hos isenkræmmere og supermarkeder – ofte med transportlåg. Her er kage til mange gæster eller til fryseren.

Denne gang har jeg valgt at bage ”Drømmekage med hindbær og ribs” på side 25. Jeg har allerede god erfaring med denne bagebog, og i min fryser ligger små pakker med rester af ”Banankage med mørk chokolade og kaffe-mascarpone-creme” samt ”Snickers-kage med karamel og peanuts”.

Bogen kan også lånes på eReolen, så du kan komme hurtigt i gang med at bage.

Mummum

Da jeg ledte efter en kogebog med lette sommerretter, fandt jeg også den nyeste bog fra Mummum: ”Mummum – nemme retter på budget” af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen.
Det er en alsidig kogebog, som jeg tænker vil tiltale kokke i alle aldre. Bagest i bogen finder man forslag til madplaner med tilhørende indkøbslister. Der er forslag til, hvordan man kan lave store portioner uden at spise nøjagtig den samme ret flere dage i træk. Mandag laves der eksempelvis stor portion ”Spaghetti bolognese”, og tirsdag anvendes resten af bolognesen i ”Bolo-pakker”. Bogen indeholder også opskrifter på forskellige typer af kødboller, der kan laves i store portioner og fryses ned. Det betyder, at man på en dag, hvor soler skinner, hurtigt kan lave ”Tikka Masala style-kødboller” (side 216).

Nu må jeg hellere komme i gang i køkkenet. Min tid på altanen er gået for i dag.

Denne anbefaling har tidligere været bragt i Ugeavisen Vejle.

Materialer