Odins hvisken (2003) af Kåre Bluitgen

”Odins hvisken”

03.01.22
Bog-Bents Blandede Bolsjer (nr. 11)

”Odins hvisken” (2003) er en folkelig Danmarkshistorie i fire bind fortalt af Kåre Bluitgen (f. 1959) i skønlitterære øjebliksbilleder fra år 980 til 2003. Der er historier om kendte og ukendte, magtfulde og afmægtige. I alt 2.082 fortællinger. En pragtpræstation af Kåre Bluitgen, der er uddannet både som journalist og lærer.

I den hyggelige kreds, jeg holder nytårsaften med, skal jeg hvert år holde nytårstalen, dog først efter majestæten. Jeg valgte i år at dykke ned i 5 årstal i ”Odins hvisken”: 1938, 1941, 1944, 1946 og 1949, nemlig fødselsårene for de seks deltagere i nytårskalaset!

1938
Historien fra 1938 er fra Sydsjælland og handler om drengen Thormods far, der er arbejdsløs om vinteren, men så finder han på at fjerne sten fra bøndernes marker, hvor stenene er markeret med kviste. Han graver dem fri, sprænger dem i stumper og stykker og sælger dem til kommunen. Thormod – drengen – arbejder også: flytter tøjrpæle, muger ud, skærer hakkelse, strigler heste og køer, hugger kvas… Men nu er der kommet en ferielov, en hel uge, hvor man kan gøre lige, hvad man vil!

1941
Historien fra ”Odins hvisken” 1941 handler om Ollerup Gymnastikhøjskole, hvor de unge mænd synes at have gennemgået et operativt indgreb, der har ranket deres rygsøjle og strammet nakkemusklerne. Som jorden bliver merglet, kalket og drænet af landmanden, bliver eleverne forædlet med grundgymnastik, der i ribber og på bomme opøver deres leds smidighed, musklernes kraft og hele kroppens behændighed efter gymnastikplaner, der er tilrettelagt som fodermesterens rationelle foderplan for at bringe besætningen i bedst mulig produktionstilstand…

1944
Kåre Bluitgen-historien fra 1944 handler om en af de helt store i dansk industri, Mads Clausen, der skabte Danfoss. Bl.a. skriver Bluitgen: ”… Han har for længst passeret gårdmændene på de offentligt fremlagte skattelister, og sognerådsformanden behøver ikke længere spørge ham, om han er kommet til at sætte et nul for meget på selvangivelsen, for alene den bil, han kører rundt i, signalerer, at her kommer kongen af Als.”

Mads Clausen begyndte sine eksperimenter med vandfade, strålerør og ventilnåle på loftet hos sine forældre, siden rykkede han ud i et skur i køkkenhaven, og hans likviditet og omdømme vokser stadig, for hans virksomhed er ferm til at fremstille sugetryks-, membran- og termostatiske ekspansionsventiler, som lukker lige netop det igennem, der skal igennem.

1946
Inger Merete Nordentoft, skoleinspektør og forbillede for hundreder af børn er blevet frugtsommelig, helt bevidst, uden at være gift, og debatten raser, om denne kvinde har ret til barselsorlov og ret til siden at vende tilbage til sit arbejde. Fra Haslev beriger pastor Christian Bartholdy diskussionen med en udtalelse om, at det i naturen kan forekomme, at edderkoppehunnen æder hannen efter befrugtningen, men blandt mennesker her i landet må det kræves, at den, der er betroet børns undervisning og opdragelse, har et kristeligt og ikke et biologisk syn på ægteskab og børneavl.

Inger Merete Nordentofts mandlige underordnede på lærerværelset giver pastoren ret, men fra verdenshavene strømmer det ind med radiotelegrammer med hilsner og håndslag til den mandhaftige kvinde fra hundreder af søfolk, som morer sig herligt over de hellige, der farer rundt som fluer i flasker.

1949
Og apropos Haslev, så forlader nationen i dyb tillid til det ny årti. Rationeringen af nylonstrømper er ophævet og fedtprocenten i mælk og fløde er forhøjet.

2021
2021 var året, hvor ”Historien om Lille Bent, der blev stor” udkom. Det har været en sand glæde at skrive den, og responsen har været overvældende god. Og pointen med alle historierne er, at alle – som i ALLE – har en god historie at fortælle! Gør det!

På side 43 i ”Lille Bent” citerer jeg den svenske fysiker Bodil Jönsson, der i sin bog ”Ti tanker om tid” har fokus på nogle vigtige områder i tilværelsen. Jeg vil nævne tre:

  1. Søgen efter viden – om det vigtige i hele tiden at blive klogere på tilværelsen, hele tiden at lære noget!
  2. Længsel efter kærlighed – det helt essentielle i tilværelsen.
  3. Empati med dem, der har det svært – en meget nødvendig disciplin i samfundet – og også i skolen.

At blive 80 er en smule underligt – det skal jeg ærligt indrømme, men det er værre IKKE at blive det. Så lad det bare fortsætte nogle år endnu!

Verdensrummet udvider sig uendeligt.
Men så er det også slut.
Alt får en ende.

 

Godt nytår til alle og tak for året, der er gået!

/ Bent Rasmussen, januar 2022

Materialer