Anne Franks dagbog

Bøger der bevæger: Anne Franks dagbog

01.06.21
”Jeg håber, jeg vil kunne betro dig alt”. Sådan starter Anne Frank sin dagbog den 12. juni 1942. Det er Annes 13 års fødselsdag, og hun har netop fået dagbogen i gave. Dagbogen er som en ny veninde for Anne, og hun kalder veninden for Kitty.

Familien Frank er pga. jødeforfølgelserne flyttet fra Tyskland til Amsterdam. I Holland har Anne levet et liv i solskin, men nu bliver det anderledes. Kort tid efter Annes 13 års fødselsdag indkalder den tyske besættelsesmagt Margot, Annes storesøster, til tvangsarbejde, og det får familien Frank til at gå under jorden. Familien går i skjul i et baghus i Amsterdam. Det bliver til 2 år og 30 dage i ”Baghuset”, og i den tid er dagbogen en vigtig samtalepartner for Anne.

I den uforkortede originaludgave af dagbogen får du det hele med: Annes moderopgør, søsterjalousien til ”dydsmønsteret” Margot, glæder ved at få menstruation, glæden ved de ugentlige leveringer af biblioteksbøger, faktamættede beskrivelser af hverdagslivet i Baghuset på godt og ondt. Og vi hører om, hvad der sker uden for Baghuset: ”Udenfor er det skrækkeligt. Dag og nat bliver de stakkels mennesker hentet og slæbt væk. De må kun tage en rygsæk og lidt penge med. Undervejs bliver disse genstande også taget fra dem” – 13. januar 1943. 

Vi ved, hvordan det gik. Den 4. august 1944 bliver Anne Frank og de syv andre beboere i Baghuset arresteret af Grüne Polizei. Den 3. september bliver de alle sendt med en transport - den sidste, der afgår fra Amsterdam - til koncentrationslejrene i øst. De ankommer tre dage senere til Auschwitz. I oktober bliver Margot og Anne deporteret til koncentrationslejren i Bergen-Belsen. I februar eller marts 1945 dør Margot og Anne. I april blev Bergen-Belsen befriet af engelske tropper.

Anne Franks Dagbog som tegneserie - for nye læsere

Manuskriptforfatter Ari Folman og illustrator David Polonsky står bag en meget vellykket grafisk udgave af dagbogen. Bogen er skøn, - den er levende, rørende og humoristisk. Det er i høj grad lykkedes at bevare Anne Franks ånd i tegninger og opslag. Vi bliver fortrolige med alle Baghus-beboerne, - fru van Daan slipper ikke sin elskede natpotte, og hr. van Daan sidder altid med en tekop og en smøg. Dagbogsformatet er bevaret i bogen, og tegningerne er meget smukke. På forsiden ser Anne direkte på os med klare øjne.
Bogen er et helstøbt mesterværk. Bogen er udgivet i samarbejde med Anne Frank Fonden.

Anne Frank troede på det gode

Lørdag den 15. juli 1944 skriver Anne i sin dagbog:  ”Jeg ser, hvordan verden langsomt er ved at blive omskabt til en ørken; jeg hører stadig tydeligere den torden, der kommer rullende, og som også vil dræbe os; jeg føler med de millioner af mennesker, der lider. Og alligevel, når jeg står og ser op mod himlen, føler jeg, at alting vil vende sig til det bedre...” 

Jeg vil leve videre, også efter min død!

I dagbogen skriver Anne om sine planer og drømme for fremtiden. Hun kan ikke forestille sig at skulle leve som sin mor og alle de andre kvinder, som gør deres arbejde for senere at blive glemt. Anne vil have noget ved siden af mand og børn, hun vil udrette noget. Hun vil være forfatter eller journalist. Anne Frank elskede at skrive, - og hun lever videre i dag gennem sine tanker og beskrivelser i ”Anne Franks Dagbog” og i de mange bøger, der bygger på dagbogen.

Annes far, Otto Frank, var den eneste af de otte beboere i Baghuset, der overlevede koncentrationslejrene. Det var Otto Frank, der fik udgivet dagbogen. Anne Franks dagbog udkom på dansk i 1952.