Verdens poesidag 2024 - for børn

FNs Verdens Poesidag: Poesi for børn

Den 21. marts er det Verdens Poesidag, der er sat i verden for at hylde sproglig mangfoldighed. Dagen er en påmindelse om, hvordan poesi kan bygge bro mellem mennesker, kulturer - og generationer.

Gode børnerim ruller af tungen, de er sjove, overraskende og med til at lege sproget ind, også hos de allermindste. Den svære kunst at skrive poesi for børn ligger i at appellere både til barnet, der lytter, og den voksne, der læser højt. Men herhjemme har vi heldigvis mange ordsmede, der evner denne kunst.

Arven fra Halfdan

De fleste af os kommer til at tænke på Halfdan Rasmussens mange rim og remser, som har sikret sig en klassikerstatus og stadig lærer børn alfabetet gennem bogstavdigtene fra den skelsættende ABC fra 1967.

Læs mere om Halfdans ABC på Litteratursiden.

Nye versemagere

Der kommer hele tiden nye ordsmede og illustratorer til, der finder på poetiske og fantasifulde fortællinger. På overfladen kan deres digte virke letbenede, men de rummer ofte tungere følelser. Tag eksempelvis Marianne Iben Hansen Lille Frøken Pingelpot og Mørkemusen, hvor ensomhed, forsigtighed og det at føle sig anderledes behandles på fineste vis.

Eller Katrine Billes Robotten Ibber der viser, hvordan moderne børnepoesi kan adressere følelser som glæde, vrede, tristhed, og frygt med et sprog, der er både børnevenligt og indsigtsfuldt.

Se bare her, hvor det er frygt, der bliver beskrevet: ”Rædselsskrig, indeni – pulsslag som en hammer, slå alarm, kold og varm, kuldegys og flammer. Blod og hjerte fryser, bli’r til is og går itu. Ibber han er sindssygt bange nu.”

Se et udvalg af Vejle Biblioteks bøger med børnerim nederst

Find endnu flere rimebøger på eReolen.
 

Om Poesiens dag

Den 21. marts hvert år anerkender vi poesiens rolle som en katalysator for forståelse, empati og samhørighed på tværs af tidsaldre og kulturer. FN-initiativet blev blandt andet skabt for at anerkende den vigtige rolle, poesien har spillet og stadig spiller.

 

Materialer