Signe Gjessing modtager årets Dan Turèll Medalje 2024
Foto af Signe Gjessing: Robin Skjoldborg / Litteratursiden

Signe Gjessing modtager årets Dan Turèll Medalje 2024

Dan Turèll Selskabet har netop offentliggjort, at Dan Turèll Medaljen i år går til en helt egenartet stemme i dansk litteratur, digteren Signe Gjessing.

Traditionen tro finder overrækkelsen sted på Dan Turèlls fødselsdag, tirsdag den 19. marts kl. 15, i Dan Turèll-Samlingen, Vangede Bibliotek, Vangede Bygade 45.

Motivationen fra Dan Turèll Selskabet lyder:

"Fra de første sider i debutbogen 'Ud i det u-løse' (2014) og frem gennem foreløbig seks omfangsmæssigt beskedne, men sprogligt fortættede og tematisk rent ud hjerneknipsende bind har digteren Signe Gjessing slået en tone an, som ikke findes tilsvarende i dansk litteratur.

Det tredje digt i debutbogen lyder “vi læsser stunder af på tidens knæ / morgenstunder og stjernestunder / vi ikke længere kan bære på / vores skuldre / fordi vi har tabt os”. Og allerede her får man færten af et tekstligt univers ud over det sædvanlige. Et univers, hvor forfatteren – med et lån fra et andet digt i samme bog – bevæger sig ganske ubesværet fra “handskerummet ud i himmelrummet”. Altså fra det genkendeligt hverdagsagtige til det kosmiske eller overjordiske. Eller fra det konkret sansede og erfarede til det sfæriske og galaktiske – gående med sikre skridt ud ad stjernebestrøede sproglige stier, hvor den desorienterende fornemmelse af anderledeshed end ikke lader sig indfange med et begreb som “drømmeagtigt”, men snarere synes at hente sit stof i en anden dimension.

Signe Gjessings skrift kan alt ved et første øjekast forekomme enkelt og ligetil. Det sproglige inventarium er egentlig ikke poesien fremmed. Det myldrer med regn og måneskin og stjerner og himle, ligesom havet også skvulper rundt både her og der. Men teksternes tekstur og indre logik er ved nærmere eftersyn ganske fremmedartede, som om stoffet er vredet fra hinanden og sat sammen på nye måder, der nok virker velkendte, men ikke er det. En nøgtern og alligevel sanseberuset tale fra en parallelverden, som med sine omkalfatrede billeder kan få den læsende til at vakle i troen på, at tingene virkelig er, hvad de giver sig ud for at være.

Var der så bare tale om et enkelt bind, kunne man måske have henregnet Signe Gjessings forfatterskab under kategorien ungdommelig svimmelhed. Men igennem ti års virke har digteren mere end bevist, at debuten ikke var en raptus. Med en bemærkelsesværdig stilistisk sikkerhed og et i sandhed originalt sprogøre har hun sætning for sætning fremskrevet et litterært landskab, hvor hun ikke taler om naturen, men inde fra den, og ikke fabulerer om verdensaltet, men færdes hjemmevant på egne, der for de fleste af os andre er ukendte eller uden for artikulationens rækkevidde, men som i digterens (h)ånd er så naturlige som at trække vejret.

Det er kort sagt, som om alle vante grænser er borte i Signe Gjessings bøger. Der kan optræde kendte størrelser som et “jeg” og et “du”. Men det er aldrig til at vide, om dette “jeg” eller “du” refererer til menneskelige individer, eller om der måske snarere er tale om planeter, stjerner, virkeligheder eller universer. Alt sammen størrelser, der træder frem som handlende enheder eller “subjekter” i den skrift, som hele tiden skrider frem og tilbage mellem det menneskelige og den verden, mennesket eksisterer i. Som i denne karakteristiske sentens i bogen Ideale begivenheder fra 2017: “du sidder i dén stilling, solen ville have siddet i, hvis solen var faldet anderledes ud”.

Signe Gjessing skriver sådan, som solen ville have skrevet, hvis den havde haft en blyant. Og for sit unikke talent tildeles hun Dan Turèll Medaljen 2024."

Signe Lodahl Gjessing (født 1992) har fået udgivet seks bøger: 'Ud i det u-løse' (2014), 'Blaffende rum nænnende alt' (2015), 'Ideale begivenheder' (2017), 'Synet og vennen' (2018), 'Tractatus Philosophico-Poeticus' (2020) og 'Illuminationen af alt' (2023).
Hun dimitterede i 2014 fra Forfatterskolen og vandt samme år Danmarks største debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, for sin debut 'Ud i det u-løse'.
Hun har siden bl.a. modtaget Albert Dams Mindelegat (2015), F. P. Jacs Mindelegat (2018 og Morten Nielsens Mindelegat (2023). Læs Lars Bukdahls tale til Signe Gjessing ved prisoverrækkelsen i 2014 i Vejle og meget mere om Signe Gjesing på Forfatterweb.

Om Dan Turèll Medaljen

Medaljen er tiltænkt en person, der i sit kunstneriske virke korresponderer med Dan Turèlls værk og ånd.

Den 300 gram tunge bronzemedalje er udført af medaljøren og maleren Barry Lereng Wilmont, der udgav en række kunstbøger sammen med Turèll. På forsiden ses digteren i profil, og på bagsiden hans IBM-maskine, bogreol og udstoppede grib. Gribben - kaldet Gilbert - tilhørte Dan Turèll. Han anskaffede den for at tirre en pantefoged ved navn Grip, som besøgte forfatteren, da gammel skattegæld skulle inddrives.

Prisen blev i 2012 (i sin daværende form) første gang overrakt til dramatikeren Astrid Saalbach, i 2013 til raplyrikeren Per Vers, i 2014 til digteren Rasmus Halling Nielsen og i 2015 til krimiforfatteren Jesper Stein I 2016 gik den til forfatteren og oversætteren Thomas E. Kennedy, i 2017 til digteren Marianne Larsen, i 2018 både til digteren Peter Laugesen og tennis-ikonet og multikunstneren Torben Ulrich, i 2019 til journalisten og redaktøren Oliver Stilling, i 2021 (med et års Covid 19-forsinkelse) til sangeren og sangskriveren Claus Hempler, i 2022 til forfatteren Gerd Laugesen og endelig i 2023 til sangeren og sangskriveren Niels Skousen.

Selve prisen er indstiftet i 1994 og bestod i de første år af et pengebeløb samt et brugt slips fra Turèlls klædeskab.

Dan Turèll Selskabet består af forfatter Lars Movin (formand), forfatter Jan Poulsen samt bibliotekar og tidligere leder af Dan Turèll Samlingen Peter Strøm.

Materialer