Verdens poesidag 2024

FNs Verdens Poesidag: Der' lyrik i luften

Den 21. marts hvert år anerkender vi poesiens magi som katalysator for forståelse, empati og samhørighed på tværs af tidsaldre og kulturer. FN-initiativet blev blandt andet skabt for at anerkende den vigtige rolle, poesien har spillet og stadig spiller.

Bliv klogere på den danske poesi lige nu. Der er vrede og en oprørskhed at hente i de nyeste danske lyrikudgivelser. Poesien tager livtag med store samfundsetiske problemer som fremmedgjorthed og minorisering og personlige smertepunkter i mødet mellem kulturer, ensomhed og det at føle sig udenfor. 

Ny dansk lyrik

Tag eksempelvis Barbar af Amina Elmi. Det er et vidnesbyrd og et kampskrift, som jeget både kalder det og ikke kan holde ud at kalde det. Det er meget personligt og samtidigt politisk. Her kan også nævnes den ulmende vrede i både Christina Hagens Pow pow pow og Caspar Erics Nye balancer.

Fælles for digtsamlingerne er blikket, der både vender ind mod det helt nære og jegets eget indre, men også den indre ild, der peger ud af i et oprør for en anden verdensorden.  

Se ny dansk lyrik på Vejle Bibliotek nederst.
 

Om World Poetry Day

FN-initiativet, orkestreret af UNESCO, er en hyldest til sproglig mangfoldighed og poesiens evne til at transcendere grænser og kulturer. Det er vigtigt at vise, at poesi og digte ikke er en forældet kunstform, men noget, der stadig forbinder mennesker i dag.

Læs Litteratursidens tema om lyrik.

Digte skal ikke læses af pligt, lov eller befaling. De skal læses af lyst, nysgerrighed og nødvendighed. Tag et enkelt digt, mens du venter på bussen eller når du står i kø - og alligevel ville have scrollet på mobilen.

Materialer