Amina Elmi
Foto: Sara Galbiati

Amina Elmi vinder BogForums Debutantpris 2023

Amina Elmi modtog med glædesdans og politisk opråb BogForums Debutantpris for sin stærke digtsamling 'Barbar'.

Årets vildeste debut

"Det er en væsentlig bog Amina Elmi har skrevet. I det ene øjeblik siger den: ”Kom og bo i mit åndedræt” i det næste rækker den én en fuckfinger. Digtsamlingen rækker ud og langer ud på samme tid, den er både rank og rund, den er både sikker i sin sag og ambivalent. Amina Elmi går til kamp mod konventioner, fastlåste kategorier og selvbilleder med alle tænkelige sproglige og litterære midler: Hun skifter tone og stillejer, hun blander sprog, hun ændrer tempo, hun henvender sig først til den ene og så til den anden. Hun taler ikke bare med én stemme, men med mange, og viser os, at et menneske består af udvekslinger og forbindelser – der knytter sig sammen og hober sig op, hen over verdens farvande, op gennem historien, og ind i vores samtid."

Sådan sagde forperson for debutantprisjuryen og litteraturkonsulent ved Helsingør Kommunes biblioteker, Gro Frank Rasmussen, ved prisoverækkelsen fredag formiddag på BogForum.

Da Amina Elmi gik på scenen, lød der glædesråb og pift fra publikum. Selv konstaterede Elmi i sin takketale, at hun har givet Danmark årets vildeste debut og dét uden at eje et dansk pas. 

Stort tillykke til Amina Elmi med prisen og med årets vildeste debut. 

Gro Frank Rasmussen og Amina Elmi til BogForums Debutantpris
            Gro Frank Rasmussen og Amina Elmi til BogForums Debutantpris
 

En samling af rørende, følsomme og vrede digte 

Barbar er en digtsamling bestående af fire akter, hvor hver akt indeholder en håndfuld tekster, både digte og prosatekster, som alle er fortalt i første person. 

Værket er et vidnesbyrd og et kampskrift, som jeget både kalder det og ikke kan holde ud at kalde det. Det er meget personligt og samtidigt politisk. Et blik der både vender ind mod det helt nære og jegets eget indre, men også den indre ild, der brænder i jeget og peger ud af i et oprør for en anden verdensorden. Stemningen i Amina Elmis debut er både rørende, følsom, vred og oprørsk.

Amina Elmi (f. 1994) blev uddannet fra Forfatterskolen i sommeren 2023 og hendes debut 'Barbar' udkom i august 2023. Hun er født i Somalia og kom til Danmark, da hun var tre år gammel. Læs anmeldelsen på Litteratursiden.

Et felt med 39 indstillede værker

Blandt de 39 indsendte bidrag blev fem debutanter shortlistet til prisen

Samtlige nomineringstekster kan findes her: Pressetekst til BogForums Debutantspris 2023

BogForums Debutantpris

BogForums Debutantpris er en litterær pris, som har til formål at skabe opmærksomhed omkring stærke, nye navne i dansk litteratur. I 2022 gik prisen til Kristin Vego for hendes novellesamling se en sidste gang på alt smukt, og af andre tidligere vindere kan nævnes: Kaspar Colling Nielsen, Tine Høeg, Morten Pape, Yahya Hassan, Christian Jungersen, Amalie Langballe, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Thomas Rydahl, Knud Romer og Fine Gråbøl. Vinderen af prisen tildeles 50.000 kr. Læs om de tidligere vindere på Litteratursiden

Materialer