Forsiden af bogen "De bedste familier".

Generationsforureninger - Kim Blæsbjerg og Cheminova

27.04.23
Kan du huske Cheminova? Kemikaliefabrikken der deponerede deres giftige affald på Høfde 42 ved Harboøre Tange i 1950´erne. Dengang man troede, at hvis vi ikke længere kan se det, er både affaldet og problemet væk! Det har Kim Blæsbjerg skrevet en virkelig god roman om.

Nyhedsmedierne har i den sidste tid været fyldt med skræmmende information om PFAS- og PFOS-forurening i vores drikkevand, fødevarer og i vores natur. I flere år har vi hørt om arbejdet med at fjerne forureningen fra det tidligere Grindstedværket, og det diskuteres stadig, hvilke konsekvenser forureningen derfra har haft for borgerne i Grindsted.

I Kim Blæsbjergs roman "De bedste familier"er det en anden forureningssag, der er omdrejningspunktet - nemlig Cheminova -  og to familier, der hver især er knyttet til Cheminova som arbejdsplads.

Vi møder Niels og Margrethes familie, som består af de to hårdtarbejdende forældre og deres tre børn. Niels får arbejde på Cheminova, da der ikke længere er brug for så mange ansatte i landbruget. Vi er i 1950´erne, og det moderne industrisamfund buldrer derudaf. Ægteparret Niels og Margrethe har ambitioner om at forbedre deres levevilkår, og det giver det vellønnede job på Cheminova mulighed for. Niels og de øvrige arbejdere i produktionen oplever gang på gang, at der sker udslip af giftige kemikalier, som de dels bliver ramt af på egen krop og dels må skaffe af vejen - ud på Høfde 42. Efterhånden får Niels fysiske symptomer på, at arbejdsmiljøet er særdeles farligt. Men hvad gør man, når man både har loyalitet overfor sin arbejdsplads og også et ønske om, at være en del af det økonomiske fremskridt?

På ”den anden side af skrivebordet” møder vi ingeniøren Jørn, som har overtalt sin kone Karin, til at flytte fra Sjælland til Lemvig, da muligheden for en lederstilling på Cheminova viser sig. Her får Jørn mulighed for at være pionér og være med til at give det forarmede og fattige vestjyske område et økonomisk løft i levestandard og velfærd. Det har selvfølgelig også konsekvenser for ham, da man heller ikke på direktionsgangen længere kan sidde det farlige arbejdsmiljø overhørig. Hjemme i familien kan den veluddannede Karin ikke stilles tilfreds ved at være hjemmegående i det fine hus med havudsigt, så et indblik i den begyndende kvindefrigørelse får vi også.

Jeg synes, at især portrættet af og beskrivelsen af Niels og hans dilemmaer er virkelig indsigtsfuldt og empatisk. Beskrivelsen af Lemvig og den udvikling som borgerne og byen gennemgår, giver os et billede af, hvordan Danmark ændrede sig fra landbrugssamfund til industrisamfund. Jeg kan varmt anbefale bogen, som absolut kan læses af både mænd og kvinder.

Kim Blæsbjerg er født i 1974 og selv opvokset i Lemvig.

Denne anbefaling har tidligere været bragt i Ugeavisen Vejle.

Materialer