Dekorativt billede

Det problematiske mor-søn forhold

Musiker og forfatter Peter H. Olesen er født og opvokset i Vejle. Sammen med broderen Henrik Olesen har han igennem en lang årrække lavet musik. Men han skriver også bøger, og siden hans litterære debut i 2004 er det blevet til mange digtsamlinger og flere kortere romaner. To af disse romaner handler om en midaldrende mands noget problematiske forhold til sin mor.

Den første roman er fra 2021 og har titlen ’Min mor’. Den seneste roman er fra 2023 og hedder ’Da min mor døde’. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. 

Min mor

I første roman følger vi en navnløse hovedperson, der er sidst i 50’erne. Han besøger sin gamle mor to gange om året - én gang til hendes fødselsdag midt på året og til jul, hvor han bliver et par dage i barndomshjemmet. Besøgene er ikke noget han ser frem til. I bogen står der f.eks.: ”Jeg tænker mest på døden, når jeg er her”. Forholdet er konfliktfyldt, og bogen igennem tænker han over farens tidlige død og søsterens alt for tidlige død. Mor og søn har kun hinanden, men er hele tiden meget distancerede i deres forhold. 

Moren er svækket af alverdens skavanker, og samtidig med hendes kontinuerlige tab af evner funderer hovedpersonen og fortælleren over sit eget liv. Som midaldrende mand mærker han snigende tegn på enden – fysikken er ikke hvad den har været, jobmæssigt fungerer det heller ikke, som han kunne ønske, parforholdet har ændret sig. Han spørger sig selv: "Hvornår giver man op"?

Da min mor døde

I den seneste roman fra i år ’Da min mor døde’ tager den mandlige hovedperson igen tilbage til barndomshjemmet. Denne gang er moren død, og han går i gang med at tømme huset. Hovedpersonen er på mange måder ude på kanten. Nu har han mistet sit arbejde iog har kun lige ved og næsten overstået en depression. Sidst men ikke mindst oplever han knas i sit ægteskab. Han er for øvrigt gift med en anerkendt forfatter, der generelt har vind i sejlene karrieremæssigt og kunstnerisk. 

Det er igen ved jule- og nytårstid, og han er tilbage i barndomshjemmet i Jylland. Her møder han nogle af de kontakter, som moren har haft, og som han ikke har vidst noget om. F.eks. er der den unge nabo Maria, som han indleder et forhold til. Men hvad siger man til konen, der har godt gang i karrieren og sine to voksne børn, der selv er ved at finde ud af at være voksne? Hovedpersonen genoptager også kontakten med en barndomsven – de spiser og drikker og snakker om alder, arbejde, kærlighed osv. 

Det er en lille, fin, tænksom og sørgmunter roman om afslutninger og nye begyndelser. Det er fiktion, men man kan faktisk godt komme i tvivl, for Peter H. Olesen skriver så autentisk, at det virker helt realistisk med de problemer i livet, som en midaldrende mand kan stå i. 

Olesen skriver enkelt, koncist og effektivt. Det er kun det mest nødvendige, der bliver fortalt om fortællerens indre liv. Romanerne er ganske overskuelige i sideantal, og forsiderne gør heller ikke meget væsen af sig, men bøgerne sætter mange tanker i gang om livets gang og dets mening.

Materialer