Fay Weldon En hundjævels bekendelser

Fay Weldon 1931-2023

Fay Weldon døde den 4. januar 2023 i en alder af 91 år. Der er mange gode grunde til at læse hendes romaner, og vi kigger lidt nærmere på hende og hendes forfatterskab her.

Fay Weldon (født Franklin Birkinshaw) skrev i løbet af sin karriere mere end 30 romaner, heraf flere bedstsellere, samt noveller og skuespil. Hun virkede også som debattør og tekstforfatter, og har bl.a. skrevet til serien Herskab og tjenestefolk, samt Stolthed og fordom. Hun er dermed en af de store, produktive britiske forfattere i nyere tid.

Da Fay Weldon var i Vejle

Fay Weldon besøgte Vejle i august 2015, hvor hun under Trekantens Festuge var det 'internationale issue'. Hun blev interviewet på scenen i Musikteatret, og i den forbindelse stod Lene Henriksen fra Vejle Bibliotek for den praktiske del.
Lene fortæller: "Fay Weldon blev kørt til Vejle af sin forlægger, og hun var jo allerede dengang en ældre dame. Så jeg skulle bl.a. sørge for, at hun også fik en skammel, som hun kunne lægge benene op på. Hendes mand var også med, og han ankom i gummistøvler. Mens Weldon blev interviewet, sad han og fik en flaske rødvin.
Weldon fortalte om sine bøger, om den tid, som de var skrevet i - og også om, hvorfor hun var så krads, som hun var, når hun skrev. For det var kun når hun skrev. Jeg fik i hvert fald det indtryk, at hun var et vældigt sødt menneske."

Praxis

I 1978 udkom den første af Fay Weldons romaner på dansk. ”Praxis” ramte med sine temaer lige ned i kvindebevægelsens kamp. Romanen handler om kvinden Praxis, der har oplevet lidt af hvert i sit liv (bl.a. som leder af rødstrømpebevægelsen), men er endt i et mandsdomineret ægteskab med børn. Et centralt temaet i romanen er hvordan naturens luner modarbejder kvindens egen vilje. Fay Weldon er derfor interessant at læse, som et forbillede for kvindebevægelsen i sin samtid – også selvom hun samtidigt kan være stærkt kritisk overfor kvindekønnet i sine udtalelser og romaner.

En hun-djævels bekendelser

Hun blev nok mest kendt for sin roman ”En hun-djævels bekendelser” fra 1983. Her er hovedpersonen Ruth endt i et ulykkeligt ægteskab med en mand, der har fundet en yngre, smukkere elskerinde – hvilket han ikke lægger skjul på. Ruth beslutter sig for at tage hævn, og det udvikler sig til en manisk jagt på penge, magt og skønhed for at få både manden og elskerinden ned med nakken.
Romanen blev filmatiseret flere gange; i 1986 i den engelske tv-serie 'The Life and Loves of a She-Devil", der også blev vist i dansk tv, og i 1989 i Hollywood-filmen 'She-Devil'.

Leg med genrer

Fay Weldon leger med både genre og stil i flere af sine romaner. Således leger hun med gyser-genren i spøgelseshistorien ”Kehua”. ”Johannas Kloning” en absurd science fiction fortælling, hvor en kvinde finder ud af, at hendes mand har klonet hende. Stilistisk leger hun med lægeroman-genren i ”En hun-djævels bekendelser”.

Læs mere om Fay Weldon

Læs portrættet af Fay Weldon på Forfatterweb og bliv klogere på hendes imponerende forfatterskab.

Materialer