Johannes V Jensen og bogen Kongens fald

Johannes V. Jensen 150 år

En af Danmarks få nobelpristagere i litteratur fylder 150 den 20. januar.

Johannes V. Jensen blev født den 20. januar 1873 i Farsø i Vesthimmerland. Faren var dyrlæge, og barndomshjemmet var præget af interesse for naturvidenskab og af en streng ateisme.

Flere af familiens 10 børn var optaget af det kreative, som fx at skrive, male og fotografere. En søster, der også er kendt for eftertiden, er søsteren Thit Jensen, der selv blev en stor forfatter og desuden kendt for sin kamp for kvindesagen. 
Johannes flyttede efter studentereksamen i Viborg i 1893 til København for at læse medicin. Ved siden af studiet arbejdede han som journalist og romanforfatter. Efter 2 års studier droppede han dog studierne og helligede sig helt at være forfatter og skribent.

Hvorfor er han aktuel for os i nutiden?

Johannes V. Jensen var en uhyre produktiv forfatter. Han skrev digte, artikler, noveller og romaner. De mest kendte er novellesamlingerne 'Himmerlandshistorier' og romanerne 'Kongens Fald' og 'Den lange Rejse'. Så sent som i 1999 blev den historiske roman 'Kongens Fald' ved læserafstemninger i Politiken og Berlingske kåret som århundredets bedste roman.

En anden kortprosagenre, som Johannes V. Jensen opdyrkede, er myten, der giver et glimt af menneskets vilkår i naturen og tiderne, fastholdt i det oplevede nu. Genrebetegnelsen fandt han i 1901, men i de tidlige prosastykker 'Mørkets frodighed' (samlet i 1973) er formen på vej allerede i årene før 1900.

Med naturen og det mytiske i centrum er der paralleller til aktuelle tendenser i litteraturen i dag, hvor klimakrise, økokritik osv danner baggrund for den såkaldte naturskrivning. De internationale bestsellerlister bugner nu med bøger om natur og om, hvad mennesket kan opnå af indsigt ved at opholde sig i den. 

Er du til natur i litteraturen, så kan du her høre 'Rugen bølger' og 'Myggene her'. Det er fantastisk litteratur.

Nobelpristageren og boghandleren

Johannes V Jensens poetiske fantasi, intellektuelle nysgerrighed og dristige og kreative stil vakte også opmærksomhed udenfor landets grænser.
Alligevel skulle der ikke mindre end 53 nomineringer til, før han i 1944 - som den foreløbig tredie og sidste dansker - modtog Nobelprisen i litteratur. De to tidligere modtagere, Henrik Pontoppidan og Karl Adolph Gjellerup, havde endda måttet nøjes med at dele prisen tilbage i 1917.

Forløbet var desværre ikke atypisk for de danske forfattere. Karen Blixen blev eksempelvis også indstillet flere gange, første gang i 1950 og derefter i alle årene 1955-58. Hun fik aldrig Nobelprisen. Til gengæld fik hun så trods alt den cadeau, at Ernest Hemingway, da han modtog prisen i 1954, i sin tale sagde, "at han godt kunne have ventet til Isak Dinesen [pseudonymet hvorunder Blixens 'Syv fantastiske fortællinger' var udgivet] havde modtaget prisen."

En af dem, der i begyndelsen af 40'erne foreslog Johannes V. Jensen som modtager af prisen, var den unge boghandlermedhjælper hos Ejgil Knudsen i C. Neumanns Boghandel i Vejle, Jørgen Munch-Christensen.
Han skulle i årene 1947-1998 blive den legendariske arvtager til boghandelen i Nørregade 22, der blev kendt som Munch-Christensens Boghandel. Efter G.E.C. Gad-kædens overtagelse af forretningen var han indtil 2003 stadig aktiv i stedets sindrige løngange i Munch-Christensens Antikvariat.

Jørgen Munch-Christensen var en af Vejles helt store litteraturformidlere, som der gik ry af over det ganske land, såvel aktiv som skribent og foredragsholder - og i 1941 hovedmanden bag oprettelsen af Vejle Litteraturforening, der havde 1000 medlemmer og kunne samle op til 700 tilhørere til litterære arrangementer.

I Munch-Christensen havde Johannes V. Jensen en af sine største beundrere, og forfatteren og boghandleren fik et stærkt venskabeligt forhold, hvor de flittigt besøgte hinanden, forærede hinanden bøger og korresponderede.
Faktisk startede det så tidligt som i 1936, hvor den dengang kun 17-årige boghandlermedhjælper besøgte forfatteren i dennes hjem på Rahbeks Allé i København. Munch-Christensen har viet et helt kapitel i sin erindringsbog 'Blandt brave borgere i Vejle' til deres venskab (side 149-162, rigt illustret med korrespondance.)

Ved boghandlerens død i 2004 befandt der sig da også en meget fornem samling af Johannes V. Jensens værker og småskrifter, biografiske bøger om forfatteren, mv., i Jørgen og Bodil Munch-Christensens private bogsamling. Hele den private bogsamling var testamenteret til Vejle Bibliotekerne, hvor den i dag er med til at give et rigt billede af forfatteren.

Desuden indeholdt arven også en større sum øremærket til stiftelsen af Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris. Prisen uddeles hvert år til to forfattere under 50 år, der hver får 50.000 kr. og dermed er det en af de største debutantpriser i Danmark.

Se vores aktuelle udstilling på biblioteket - og læs mere herunder.

Mere information om Johannes V. Jensen:

Materialer