Læs eller lyt til en dansk klassiker
Kunne du tænke dig at læse eller genlæse en dansk klassiker? Så har vi samlet 16 gode danske klassikere, som du kan lade din næste læseoplevelse inspirere af. De danske klassikere spænder vidt i stemning og genre, så der skulle gerne være læsning for enhver smag.
Af Jørgen Gram
Løgneren af Martin A. Hansen
Lad dig forføre af den 40-årige jeg-fortæller Johannes Vig, når han i dagbogsformat skriver om livet som pebersvend, lærer og degn på den fiktive ø Sandø. En roman om forholdet mellem menneske og natur, kærlighed, trekantsdramaer og med tydelige spor af efterkrigstidens eksistentialisme.
Løgneren udkom første gang som føljeton i radioen i 1950, hvor danskerne kunne lytte med tolv søndage i træk. Hvis du vil gøre oplevelsen efter, kan du med fordel lytte til lydbogen fra 2008, indtalt af skuespiller Jens Albinus. Find den på eReolen.dk eller på appen, og log ind med dit almindelige bibliotekslogin.
Cigaretter og øller på fødeafdelingen
Kom med på Rigshospitalets fødegang anno 1976, i Vinterbørn af Dea Trier Mørch. I bogen følger vi forskellige kvinder op til, under og efter deres fødsler. Det er en tid, hvor der bliver røget og drukket øl på afdelingen, og partnere kun sommetider er med til fødslen og ellers må vente til besøgstiden.
Vinterbørn er illustreret med linoleumstryk af Dea Trier Mørch selv, som udover at være forfatter også var billedkunstner. Billederne forestiller fødsler, kvindekroppen og livet på afdelingen råt for usødet og var i sin samtid chokerende, da man ikke tidligere havde set fødsler gengivet så ligefremt.
Kort men godt
De korte klassikere kan nemt haves med på farten eller i weekendtasken. Læs for eksempel den humoristiske skildring af de unges modsætningsforhold til den ældre generation i Leif Panduros Rend mig i traditionerne eller tag med til Barndommens gade i Tove Ditlevsens skildring af en københavnsk baggårdspiges opvækst.
”En klassiker er et litterært værk, der på tværs af tiden, og hen over landegrænser, formidler en erfaringsdannende kunstnerisk oplevelse.” Citat fra det Kgl. Bibliotek |