Bogen 'Blinde Vajsja og andre historier'

Boganbefaling: Som at tage et bad i honning

08.12.21
Bulgarske noveller er nok ikke lige det, du læser mest af. Men herfra skal lyde en stor anbefaling til at læse ”Blinde Vajsja og andre historier” - en yderst veloplagt novellesamling.

Novellesamlingen er skrevet af Georgi Gospodinov, som er født i det skelsættende år 1968. Der er ungdomsoprør i hele verden, det er året for foråret i Prag - et oprør som det kommunistiske Bulgarien var med til at slå ned - og hvis nogen unge bulgarere dristede sig til at få lidt langt hår, blev de tvangsklippet. Det kommunistiske samfund danner da også kulisse for flere af fortællingerne.

Gospodinov spænder virkelig vidt! Han mestrer både at skrive realistisk og science fiction. Han kan skrive filosofisk, han kan skrive spændende som en krimi. Han kan skrive morsomme og absurde fortællinger, som den, hvor to mænd mødes i et tog. Den ene mand har en stor dukke med og behandler dukken som et rigtigt levende femårigt barn. Han fortæller, at han skal på sygehuset og opereres, men ingen kan tage sig af ”dukkebarnet” imens. Når han henvender sig til de sociale myndigheder, siger de, han er gal i hovedet. Han spørger, om den anden mand vil passe på ”dukkebarnet”, mens han er indlagt….

Han kan skrive magisk som i titelnovellen, hvor den blinde Vajsja med sit venstre øje ”ser” ind i fortiden og med sit højre øje ”ser” ind i fremtiden…

Han kan skrive kærlighedshistorier, som den morsomme julehistorie ”Oh, Henry”, hvor en forfatter jagter en rigtig julehistorie og finder den på en café. Her overhører han en kvinde tale i telefon med sin elskede, der bor i USA. Hun vælger at overraske den elskede med et uanmeldt julebesøg, bestiller en flybillet, tager flyveren…

En anden kærlighedshistorie handler om en enkelt nats møde mellem en ung bulgarsk mand og ung finsk kvinde. De to har været til kongres hos Det Kommunistiske Parti, det er før murenes fald, så de ser ikke nogen mulighed for at danne par på det tidspunkt. I stedet aftaler de at mødes samme tid og sted 40 år senere…

Georgi Gospodinov modtog Zinklarprisen for sine noveller i september 2021. Zinklarprisen er oprettet af den nu afdøde novelleforfatter Finn Zinklar (1923-2010), som ikke blev gift og fik børn og derfor testamenterede sin formue til denne pris. Finn Zinklar arbejdede i en regnskabsafdeling, men skrev over 100 noveller, især kriminalhistorier, til ugebladet Hjemmet i sin fritid. Han ønskede at fremme og hylde novellen som litteraturform og oprettede legatet, der uddeles til en novelleforfatter. Af andre, tidligere modtagere kan nævnes Judith Hermann, Pia Juul, Julian Barnes.

Juryens motivation for at tildele Gospodinov legatet lød blandt andet sådan her:
”Historierne er båret af en utrættelig fortælleglæde, en underfundig humor og et menneskeligt overskud – og så er de ikke mindst uhyre velskrevne – også i oversættelse. At læse Gospodinov er som at tage et bad i honning”.

Jeg kan kun være enig.
 

Denne anbefaling er også blevet bragt i Ugeavisen Vejle den 17. november 2021.