Yahya Hassan fotograferet af Martin Hansen
Foto: Martin Hansen

10 år med Yahya Hassans digte

17.10.23
I disse uger er det 10 år siden, at Yahya Hassan debuterede med sin digtsamling YAYHYA HASSAN, der sprang som en bombe i de danske medier. Vi mindes ham og en af danmarkshistoriens vigtigste debut-digtsamlinger.

En debut, der indbragte ham Danmarks to største debutantpriser: Forums debutantpris og Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris.

"Jeg er fucking vred på mine forældres generation," stod der i Politiken. Ordene tilhørte en ung mand fra Aarhus, Yahya Hassan hed han, og ham var der nok ikke ret mange, der havde hørt om. Men i ugerne - og årene - der fulgte, blev Yahya Hassan allemandseje. Interviewet i Politiken spredte sig som en steppebrand i alle danske medier og blev flittigt diskuteret og debatteret, ikke bare for sit litterære indhold, men også som et indlæg i integrationsdebatten. Både i medierne og i digtsamlingen gjorde Yahya Hassan op med sin opvækst og forældregenerationen, der ifølge ham havde svigtet. Mange husker nok især digtet BARNDOM, der indledes med ordene:

"fem børn på række og en far

med en kølle"

Det var stærke ord, både tematisk og litterært, og de kom fra en stærk stemme. Det er næsten umuligt at læse ordene uden at høre Hassans karakteristike oplæsning for sit indre øre, og enhver, der oplevede ham live i tiden efter udgivelsen, ved, hvor karismatisk og karakteristisk han var. 

Digter med dæmoner

Yahya Hassan blev født i 1995 og voksede op i Aarhus med sine fire søskende og forældrene, der var palæstinensiske flygtninge. Hans barndom var præget af vold i hjemmet, og som teenager blev han fjernet fra familien og levede et liv med kriminalitet og anbringelser. På en døgninsitution i Nordjylland mødte Hassan en lærer, der åbnede hans øjne for at skrive, og det ledte frem til debuten YAHYA HASSAN. Men digtene og mediernes bevågenhed var en sprægfarlig cocktail, der bragte overfald og dødstrusler med sig. Snart måtte Hassan leve et liv med livvagter døgnet rundt, og samtidig fortsatte hans kriminelle løbebane med stoffer, vold og fængselsdomme. Det tærrede på hans psykiske helbred, og da opfølgeren YAHYA HASSAN 2 udkom i efteråret 2019, var han frivilliget indlagt på psykiatrisk hospital. Yahya Hassan faldt aldrig til ro. Han blev fundet død i sin lejlighed i april 2020, kun 24 år gammel.

Digtene lever videre

Når man taler om Yahya Hassan, er det svært ikke at nævne alle skyggesiderne, men skræller man de yderste lag af, står digtene tilbage, og der er ingen tvivl om, at Hassan var en ekstremt talentfuld forfatter. Han havde en sublim fornemmelse for ordenes rytme og legede med med lydende på sin helt egen måde. Under den dystre kritik af forældrene og islam lå samtidig en sårbarhed og ikke mindst en humor, der tilsammen gjorde digtene så stærke og rørende - som en knytnæve lige i maven. De 800 eksemplarer i første oplag er siden blevet til mere end 120.000, og samlingen har modtaget et væld af priser og nomineringer. Og der kan roligt trykkes flere; digtene er stadig vidunderlige i dag - og sikkert også om 10 år og om 10 år og om 10 år. 

Du kan læse et længere portræt af Yahya Hassan på Litteratursiden her.

Læs eller genlæs her - eller lån lydbogen og lyt til Yahyas stemme! - herunder. 

 

Oprindeligt skrevet af Nanna, eReolen.

Materialer