Gys på engelsk fra eReolen Global

Moderne gyserhistorier på eReolen Global

29.10.21
Gyset er på vej tilbage, og jeg har udvalgt en række moderne og nyskabende horrortitler på engelsk fra de mørke hylder på eReolen Global

Hvorfor læse gys?

Er du en bangebuks, når det kommer til frivilligt at lade dig skræmme fra vid og sans med en nervepirrende gyserfilm? Så bør du måske lade dig udfordre, for ny dansk universitetsforskning tyder på, at skræmmende underholdning kan hjælpe os med at håndtere en uhyggelig virkelig verden. Horrorforsker Mathias Clasen ved 'Recreation Fear Lab i Aarhus', undersøger, hvordan vi med frygt og angst via uhyggelig fiktion kan forberede os på det værst tænkelige og blive klogere på os selv. Folk, der ser flere gyserfilm, har f.eks. været bedre end andre til at håndtere det psykiske pres under coronapandemien. 

Den moderne gysergenre er kendetegnet ved, at faren lurer på den anden side af det kendte og almindelige, og at der er små sprækker, hvor det uhyrlige og skrækkelige kan trænge ind. I de moderne gyserhistorier behandler forfatterne aktuelle temaer som racisme, feminisme, pandemier og miljøkatastrofer.
 

Korte gyserhistorier

Vil du begynde med små doser gys, kan de 40 nyskabende horrorfortællinger i Tiny Nightmares godt anbefales. Her optræder både seriemordere og hekse, men forfatterne skriver om dem på en måde, så den virkelige verdens parforhold, misbrug, sociale medier og hjemløshed opleves lige så skræmmende som blodtørstige vampyrer. Det anbefales at læse historierne med lyset tændt... 
 

Uhyggelig økogyser om miljøkatastrofe og onde ånder

Fever Dream er en surrealistisk litterær gyser af den argentinske forfatter Samanta Schweblin. Kvinden Amanda ligger på hospitalet i en mareridtstilstand og fortæller om en ferie med sin datter Nina i en lille landsby, hvor mennesker og dyr bliver forgiftede. Fra sit dødsleje må hun fortælle drengen David historien, inden det er for sent. Kun en klog kone kan hjælpe de desperate familier gennem alternative metoder og et mystisk ritual med store konsekvenser. Thrilleren er filmatiseret til Netflix i 2021. 
 

Feministisk horror

I Her Body and Other Parties fortæller Carmen Maria Machado historier om identitet, seksualitet og fremmedgørelse på foruroligende måder, hvor vores virkelighed vendes på hovedet. I en tøjbutik opdager ekspedienten, at der er indsyet ånder i kjolerne. Efter en fedmeoperation hjemsøges en kvinde af sin bortopererede krop i form at et spøgelse. En kvinde tænker tilbage på sine forhold, mens en global epidemi breder sig. Overnaturlige historier, der ikke er for sarte sjæle.
 

Find flere moderne eller klassiske gyserfortællinger på eReolen Global og lad uhyggen kravle op under huden på dig.

Materialer