Joe Walsh. Foto: By John McDavid - https://www.flickr.com/photos/mcdavidphoto/3369411116/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27598820
Foto: By John McDavid - https://www.flickr.com/photos/mcdavidphoto/3369411116/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27598820

Stjerneguitarist med og uden sliderør

21.11.22
Joe Walsh 75 år

Guitaristen, sangeren, sangskriveren, soloartisten og sessionmusikeren samt radioværten Joe Walsh, det er kendt fra bands som James Gang, Barnstorm, Herbs, Ringo Starr’s All Star og især Eagles, blev oprindelig navngivet Joseph Fidler og født i Wichita, Kansas den 20. november 1947 og fik senere tilføjet Walsh efter sin stedfar, der adopterede ham i starten af 50’erne. Walsh turnerer pt med Eagles i USA og fortsætter aktiviteten til næste år, hvor der allerede er frigivet en længere række datoer.

Walsh excellerede i funkinspireret hard rock og bluesrock med powertrioen James Gang siden midten af 60’erne, men forlod bandet i starten af 70’erne for at gå solo og blev i 1975 en del af Eagles og medvirker på millionsællerten Hotel California, The Long Run (1979) og Long Road out of Eden (2007), gruppens seneste studiealbum.

Joe Walsh er fremdeles en formidabel guitarist med uden sliderør og regnes med god ret for en af rockhistoriens væsentligste udøvere på sit instrument, der blandt andet har fået kyndig vejledning i slidespillets ædle kunst af selveste Duane Allman fra Allman Bros. Band. Walsh har været smidt af og på tilværelsens tivolikarussel en del gange grundet et heftigt accelererende stimulansforbrug.

Det er blevet til flere ind- og udtjekninger hos diverse rehab klinikker i USA før og efter turnéstart, og Walsh, der har været sober og stoffri siden midten af 90’erne, er desuden blevet diagnosticeret som hyperaktiv med OCD og Asperges. Trods alle disse skavanker, misbrugsproblemer og mentale udfordringer er Walsh’ cv iført forskellige kasketter ærefrygtindgydende og omfangsrigt.

Ud over de allerede nævnt bandkonstellationer har Walsh siddet ind hos andre supergruppe lignende besætninger og deltaget i en række musikalske ad hoc projekter. Listeni af aktiviteter tæller en snes soloalbums mellem 1974-2012, der indeholder hits og signatur sange som Rocky Mountain Way, Life's Been Good, All Night Long, A Life of Illusion og Ordinary Average Guy.

Et andet kendt nummer er Funk #49 oprindelig indspillet af James Gang i 1970. Trioen har været gendannet seks syv gange siden første opløsning og senest i september 2022 for at give et par optrædender i forbindelse med The Taylor Hawkins tribute concerts. Walsh kan høres på James Gangs tre første udgivelser Yer' Album (1969), James Gang Rides Again (1970) og Thirds (1971), der bestemt er værd at dyrke og have i samlingen.

Kansas fødte Joe Walsh er en udtryksfuld vokalist med en nasal og rå klang i det lyse leje, der dog har fået mere patina på stemmebåndene, som årene er gået. Walsh er ligeledes kendt under øgenavnene Clown Prince of Rock og Average Joe inspireret af hans periodevise vilde stunts og noget bøvede udbrud i mindre appelsinfri stunder.

Som studiemusiker er Joe Walsh nået vidt omkring stilmæssigt og spillet med nogle af de største legender og navne siden 1970. Her nævnes i flæng B.B. King, Billy Preston, Bill Wyman, Rod Stewart, The Who bassisten John Entwistle, Randy Newman, Graham Nash, Warren Zevon, Don Henley, Lionel Richie, Ringo Starr, Diana Ross, Steve Winwood, Albert King, Frankie Miller, Foo Fighters, Keb Mo, Taj Mahal, Sheryl Crow og senest Edgar Winter i år.

Især Joe Walsh deltagelse i musikprogrammet Live From Daryl’s House omgivet af et verdensklasse band med værten Daryl Hall i front er værd at tjekke ud via YouTube. Det svinger og syder så overskudsagtigt, at det er vanskeligt at holde kroppen i ro. Eric Clapton, Jimmy Page og Pete Townshend har givet Walsh superlativer med på vejen. Joe Walsh er still standing nu i en alder af 75 trods hårde knubs på sin færd og været humanitært, filantropisk og politisk aktiv gennem årtier, hvilket fremgår af hans fyldige Wikipedia biografi.

Materialer