Lette bøger til børn
Hvor meget historie kan der komme ud af sætninger, der består af ord med højst tre bogstaver?
Af Marie Gorm
Hvis du spørger dronningen af letlæsning, forfatter Marie Duedahl, vil hun nok svare: ”En hel del!” Duedahl har nemlig specialiseret sig i letlæsningsbøger til forskellige alderstrin og kan både skrive om tis, identitet, Aspergers, shitstorms og misbrug.
Her er tre gode bud på letlæste bøger af Marie Duedal til tre forskelige aldersgrupper.
Ib får klask i sin mås
Duedahl har været særdeles produktiv, når det gælder bøger til børn, som lige er begyndt at læse. Hun har skrevet serier om bl.a. Ib, Gita, Rut og Hassan. Det vidunderlige ved dem er deres virkelig platte humor, der går rent ind hos børn i indskolingen. De handler fx om Gita, der ser tis i sne, og om Ib, der er i zoo med sin mor og får klask i sin mås af en sæl.
Bøgerne er bygget op af korte sætninger, der består af ord med få bogstaver, hvoraf en del er lydrette. Når et ord er lydret, staves det præcis, som det lyder, hvilket er en fordel, når læsekoden skal knækkes. Teksten er også illustreret med mange tegninger, som hjælper med at understøtte læsningen.
Første dag i sjette
I serien 'Første dag i sjette', som er en af flere, Marie Duedahl har skrevet for børn i 4.-6. klasse, følger vi den første skoledag efter sommerferien for eleverne i 6.b. Hver elev har fået sin egen bog, så der er 11 historier om klassens piger og 10 om drengene – og hold nu op, jeg er glad for ikke at være deres (fiktive) lærer med alt det drama! Kalle bliver presset af den lokale bande, Jo skal flytte pga. forældrenes skilsmisse, og Liva kæmper med sin mors høje ambitioner.
Det kan godt være, at det ikke er let at gå i 6.b, men bøgerne er heldigvis lette at gå til, fordi lixtallet ligger mellem 9-11, og typografien er så stor, at der ikke er plads til meget på siden. Desuden er teksten delt op med mange linjeskift og afsnit, hvilket gør siderne overskuelige. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden, men fordi hovedkarakteren skiftes ud og bliver bifigur i næste bog, giver de samlet set et fint og nuanceret billede af et klassefællesskab.
#UNGLETLÆS
Ordblindeforeningen vurderer, at mellem 7 og 8 % af den danske befolkning er ordblind. Er dit udskolingsbarn ordblind eller har svært ved at læse, har Duedahl også skrevet bøger med aldersvarende emner til de 13-17-årige.
I ’Trofæ’, der indgår i serien #UNGLETLÆST, får vi historien om Janus, der hænger fotos af alle de piger, han scorer, op som trofæer – men som også gemmer på en hemmelighed. Det hele fortalt i en tekst med et lixtal på fem. Kan man lide konceptet fra ’Første dag i sjette’ med forskellige perspektiver på den samme dag, står Duedahl også bag serien ’Sidste dag i niende’, hvor lixtallet ligger omkring de 10. Det er aktuelle emner og relaterbare historier, som er godt fortalt.
Hvad er lix?
Lix er er en forkortelse for læsbarhedsindeks. Det er en måde at beregne en teksts sværhedsgrad på. Man ser på, hvor mange ord der indgår i en teksts sætninger, og hvor lange ordene er. Jo højere lixtal, jo sværere er teksten at læse.
Lix bliver primært brugt til at klassificere tekster til børn i indskolingen, og det er derfor langt fra alle bøger, der har angivet lixtal. Denne boganbefaling har et lixtal på 37.