Litteratur

Hvad skal vi ha'? Hverdagsmad, børn i køkkenet - og smagfulde romaner

Sammen med DR sætter vi fokus på madkulturen anno 2025. Få inspiration til det sunde og mere bæredygtige valg i køkkenet, til hvordan du involverer børnene i madlavningen, og til en række bøger, hvor maden og måltidet spiller en central rolle i handlingen.

Af Biblioteket

I dag spiser både unge og ældre meget fastfood.  En undersøgelse fra 'Madkulturen' viser, at danskernes topti aftensmadsretter alle kan tilberedes hurtigt, og de tæller blandt andet rugbrød, pizza og pastaretter.

Her får du inspiration til god og mere bæredugtig mad til hverdagen.

Hos de fleste børnefamilier er der et stort ønske om at involvere børnene i madlavningen. Men praksis er, at danske børnefamilier i dag bruger meget kort tid på at lave mad, og at børnene alt for sjældent deltager i tilberedningen. 

Her er en række bøger, som giver forslag til, hvordan vi får børnene med i køkkenet.

I litteraturen bliver mad brugt til alt fra kærlighedserklæringer til at opbygge relationer mellem mennesker og til at symbolisere en bestemt tid, en særlig samfundsklasse eller en kulturs normer.

Her er en række bøger, hvor maden og måltidet spiller en central rolle i handlingen. Mange af dem har deltaljerede og sanselige beskrivelser af tilberedelse og indtagelse af mad og drikke. Andre rummer dialoger om mad, der beriger vores læseoplevelse og giver os smag for mere. 

En del bøger om mad og drikke blevet filmatiseret. Det mest kendte danske eksempel er nok filmatiseringen af Karen Blixens "Babettes gæstebud' , som fik tildelt en Oscar i 1988 -  Danmarks første Oscar.