Henrik Vibskov

Henrik Vibskov modtager Kronprinsparrets Kulturpris 2023

Professor ved Designskolen Kolding Henrik Vibskov modtog Kronprinsparrets Kulturpris, da Kronprinsparrets Priser 2023 blev uddelt i Musikhuset Esbjerg den 4. november.

H.K.H. Kronprinsen fremhævede i sin motivationstale Henrik Vibskovs legende og visionære tilgang til design, og sagde: "Henrik Vibskov er en ener på den danske modescene. Han har med sit visionære syn på design sat Danmark på verdenskortet. Det er lykkedes ham at etablere en unik stil, der kan genkendes på tværs af alle de discipliner, han arbejder med - både i Danmark og internationalt."

I sin tak for prisen sagde Henrik Vibskov bl.a.: "Kaos, tvivl, humor, overraskelser og fejl er noget af det vigtigste for at skabe noget nyt."

Hvem er Henrik Vibskov?

Henrik Vibskov er uddannet fra designskolen Central Saint Martins i London, hvor han nu - udover sit sit professorat ved Designskolen i Kolding - fungerer som jurymedlem og foredragsholder. Desuden sætter han sit præg på fremtidens modedesignere ved IED Instituto Europeo Di Design i Madrid og The Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen.

Som designer arbejder han på sit tøjmærke i eget navn, der sælges verden over, bl.a. fra egne butikker i København og New York. Vibskov er en af få skandinaviske designere, der afholder show ved Paris Fashion Week, og han har udstillet på museer som Palais de Tokyo i Paris, MoMA i New York og The Kennedy Center i Washington. I 2011 vandt han verdens største designpris, Söderbergprisen, og han blev tildelt Thorvald Bindesbøll Medaljen i 2016.
Lige nu er han aktuel med det eksperimenterende udstillingsformat MØNSTERKRAFT på Designmuseum Danmark.

Vibskov er desuden en habil trommeslager og har blandt andre spillet sammen med Trentemøller, Mikael Simpson og Hess is More.

Kronprinsparrets Kulturpris

Prisen gives til "en markant dansk, færøsk eller grønlandsk kunstner, der har ydet en enestående præstation. I udvælgelsen af prismodtagerne bliver der lagt vægt på, at vi også i fremtiden kan forvente store præstationer af de hædrede både nationalt og internationalt. Prismodtageren skal lyse op ved eksemplets kraft og repræsentere værdier som innovation, kreativitet og høj kunstnerisk integritet."

Med Kronprinsparrets Kulturpris følger 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson. 

Materialer