Damebiblioteker og en fake månelanding
Hvad har disse to ting tilfælles?
Af Katja Thyra Lakhotiya
Digital Artikelservice er fællesnævneren, da det er herigennem, at jeg fandt to sjove og interessante artikler om henholdsvis månelandingen i 1969 og 'damebiblioteker'. Du kan læse mere om denne service her: Digital Artikelservice.
Månelandingen var fake
I artiklen 'Helt på Månen' udfordrer astrofysiker Anja C. Andersen tre af de mest sejlivet konspirationsteorier om månelandingen i 1969. En af teorierne involverede en australsk tv-seer, der hævdede at have set en cola-flaske trille rundt i bunden af billedet under månelandingen. I artiklen uddyber Andersen, hvordan flere detaljer i denne teori ikke stemmer overens med virkeligheden, og det samme gør hun med konspirationsteorierne, at 'flaget blafrede' og 'der er for mange skygger på billederne'.
Damebiblioteker og IT revolution
Har du ikke hørt om damebiblioteker før? Du er ikke alene. Jeg stødte på artiklen 'Internettet og den åndelig revolution i damebibliotekerne' fra 1996, der giver en humoristisk vinkling på, hvordan biblioteksverdenen tog imod IT-udviklingen i 1996. Der var stor forskel på, hvordan bibliotekerne varetog opgaven, hvoraf artiklens forfatter Anette Brøchner Jensen pegede på et skel mellem 'biblioteker med unge ansatte mænd' versus 'damebibliotekerne'.
Jensen beskrev opdelingen således:
"En del biblioteker - i alle størrelser - har én eller flere (yngre, mandlige) bibliotekarer, der synes, at computere er vanvittig spændende, har skaffet sig alverdens isenkram inden for rækkevidde og er kommet hurtigt på nettet".
versus
"Der findes en række af det, vi her hos os kalder 'damebiblioteker', hvor man ikke har nogen der 'kan', og hvor man ikke rigtig har tid eller råd (læs interesse) til at komme i gang (med IT-implementeringen)'.
Det er et yderst sjovt indlæg især læst med nutidens øjne. Bestil en digital kopi af artiklen og modtag den på din mail.