Litteratur

Op i helikopteren: Bogprisåret 2024

Litteraturpriserne er med til at skabe opmærksomhed om litteraturen og sætte nogle af årets bedste bøger på dagsordenen. Selvom man kan indvende, at det er en forsvindende lille andel af bøgerne, der opnår sådan en hæder, understøtter priserne dog den fælles, litterære samtale, og er med til at tydeliggøre strømninger, nybrud og tendenser i tiden.

Af Jørgen Gram

Mathilde Walter Clark: Det blinde øje

Minkbogen på en velfortjent førsteplads

Mathilde Walter Clark skrev "Det blinde øje - beretningen om det år, minkene forsvandt ud af minksagen" på sin egen rædsel, forfærdelse og undren over det, der ikke blev talt om i den ellers utrolig omtalte minksag: de millioner af mink, deres liv og deres død. 

Bogen er en stædig insisteren på grundlæggende etik og moral i et samfund, hvor der er en gevaldig blind vinkel, når det kommer til vores behandling af landbrugsdyrene. Mathilde Walter Clark er filosofiuddannet og har primært udgivet romaner og noveller samt en enkelt essaysamling. Så det lå ikke lige for, at hun skulle udgive en så politisk bog.

Selv kaldte Mathilde Walter Clark længe sin voksende tekst for "rædselsmanuskriptet" og frygtede dens modtagelse; at hun ville blive buhet ud af den offentlige arena for den.

Der skete det modsatte, for minkbogen er i høj grad en bog til tiden. Med Weekendavisens Litteraturpris, Politikens Litteraturpris, og Læsernes Bogpris blev den en af årets mest litteraturprisvindende bøger, og i oktober blev hun også hædret med Danmarks Åbenhedspris for bogen.

Kim Blæsbjerg: De bedste familier

Cheminovaroman høster gyldne laurbær

Kim Blæsbjergs "De bedste familier" fra 2023 er en stort anlagt kollektivroman, som foregår med udgangspunkt i en række skæbner i og omkring giftfabrikken Cheminova. Det er en roman om velfærdsstatens tilblivelse, jysk tavshedskultur og en af Danmarkshistoriens største miljøskandaler. Samme år som den udkom, fik den Jyllands-Postens Litteraturpris, og i 2024 er den løbet med både DR Romanprisen og boghandlernes prestigefulde bogpris, De Gyldne Laurbær.

Theis Ørntoft: Jordisk

To internationale priser for roman af format

Theis Ørntofts stort anlagte mursten af en slægtsroman spænder bredt. "Jordisk" følger fire generationer af en familie, fra fortid over samtid til sågar fremtid og på tværs af kontinenter, og fra land og by og i forskellige nicher af tilværelsen. Det er en roman om skæbner, om økonomi, filosofi, videnskab og klima. Ambitionerne har ikke fejlet noget, og de er også blevet godt belønnet. Hele to internationale priser er det blevet til i 2024: European Union Prize for Literature og Per Olov Enquist Prisen

Bogen var, sammen med Helle Helles "Hafni fortæller", desuden nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Denne pris gik dog i år til nordmanden Niels Fredrik Dahl for romanen "Fars ryg". 
 

Det Danske Akademis store pris

Det Danske Akademi uddeler hvert år forskellige priser, hvoraf Den store pris er den vigtigste. I år gik denne pris til Solvej Balle, som senest har udgivet femte bind i sin septologi om tiden, "Om udregning af rumfang".

De tre andre priser er Otto Gelsteds mindelegat, Michael Strunge-prisen og Klaus Rifbjergs debutantpris. De gik til henholdsvis Maja Lee Langvad, Sidsel Ana Welden Gajardo og Amina Elmi. 
 

For ikke at tale om...

...Montanas Litteraturpris der gik til Jens Smærup Sørensen for romanen "Evigt i tiden". Signe Gjessing fik Dan Turèll-medaljen for digtsamlingen "I kan da også bare skrive om stjernerne!".
Nath Krause fik Poesiens pris for "Logan i Aokihara". Katrine Marie Guldager fik Søren Gyldendal-prisen for skønlitteratur for "Jeg hører, hvad du siger". Caspar Eric fik den norske Bjørnsonprisen for "Nye balancer".

Ursula Andkjær Olsen fik Prins Henrik-prisen for sit forfatterskab og Silas Toft og Inger Smærup Sørensen fik Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for henholdsvis "Solen er en fod bred" og "Dødsbo".

Margaret Atwood kom hele vejen over Atlanten for at tage imod H.C. Andersen-prisen i Odense. Michael Katz Krefeld fik Bog & Idés Martha-pris og Asta Olivia Nordenhof fik både Jyllands-Postens skønlitterære pris og G.E.C. Gads Hæderspris for "Djævlebogen", bind to i den bebudede septologi om Scandinavian Star.