Du er selv hovedpersonen
Siden 1980’erne har bøger, hvor man via forskellige valg får indflydelse på handlingen, med mellemrum været populære. Her er tre gode bud på ’du vælger selv handlingen’-bøger til børn mellem 8 og 10 år, der både fungerer til selv- og højtlæsning.
Af Marie Gorm
Dengang i 80'erne foregik bøgerne primært i fantasyuniverser og var et hit for rollespillere og ’dungeons and dragons’-fans. Et valg kunne lyde: ”Tager du kampen op - gå til side 87” eller ”Flygter du gennem porten til højre - gå til side 114”. På den måde blev man guidet igennem bogen, hvor handlingens udfald skiftede alt efter dine valg. I dag udspiller ”vælg-selv-handlingen”-bøger sig i flere forskellige universer. Der er fx bøger som handler om fodbold, historiske begivenheder, klassefester og redning af hvaler.
Den realistiske
Vi starter med en herlig hverdagshistorie, hvor betweenageren Mira skal på lejrskole med klassen. Mange, især piger, kender Mira fra de grafiske romaner af Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi, og i ”Mira på lejrskole” har hun taget springet fra tegning til tekst, selvom denne bog heldigvis også har illustrationer af Bregnhøi.
De valg, som Mira bliver præsenteret for, er helt klassiske for serien, der handler om venskab, forholdet til forældrene og det at befinde sig på kanten til at blive teenager. Man får fx mulighed for at vælge om hun skal stole på sin mors vækkeevner eller selv sætte et ur? Skal hun tisse bag et træ eller holde sig? Og hvem ved, måske er det netop det, at man vælger at være i myregruppen fremfor pindsvinegruppen, der afgør, om Mira lander ved siden af søde Gunnar til lejrbålet? Undervejs er der også flere test som fx: ”Har du også en frygtelig pinlig mor?”.
Den sjove
”En skør dag i Skumleby” af Marie Duedahl ligger i den absolut fjollede ende – og det er skønt! Man skal som læser afgøre, hvordan 10-årige Knud Børge, også kendt som KB, bedst slipper væk fra en bleskiftetjans på lillebrødrene Bo og Ib, og hvordan han derefter bruger sin lørdag bedst muligt. Desværre for KB myldrer Skumleby med bøller, pytonslanger, tyve og løbske emuer.
Bogen har et lixtal på 11, hvilket betyder at den er god at læse for børn fra ca. 2.klasse. Sidste år blev den nomineret til årets begynderlæsebog. Kan dit barn ikke få nok af Knud Børge, findes der heldigvis også en ”En skør halloween i Skumleby”.
Den eventyrlige
I Mette Finderups ”Skarpskytten” sigter titlen både til bogens hovedperson Pilo, der som en del af heltegruppen ASPE er dygtig med en bue, og til et af de mysterier, der skal opklares i løbet af bogen: Hvem skyder de unge mennesker, som bevæger sig ind i Elverskoven?
Bogen byder på magi, monstre og masser af action, men også dilemmaer, hvor omtanke og empati er i spil. Undervejs i bogen er der i nogle af historieforløbene mulighed for at ’samle’ ting, som fx en krystal til brug inde i historierne eller nøgleord til en ekstra slutning.
Målgruppen for Aspebøgerne er de 10 -12-årige.
Anbefalingen er tidligere bragt i Ugeavisen Vejle.