Dekorativt billede

Hvor doven har man lov at være?

03.08.23
Mangler du en god, underholdende bogserie, du kan læse højt for dine børn - eller som de selv kan læse? Så bliver du ikke skuffet af forfatter Jesper Wung-Sungs sjove børnebøger om de to dovne, men alligevel driftige, drenge Jeppe og Jacob.

Jeppe og Jacob er to drenge, der ifølge forfatteren Jesper Wung-Sung ikke bare springer over hvor gærdet er lavest. De venter på at gærdet flytter sig. Samtidig er de slikmunde af rang. Problemet er, at den mængde slik, flødeboller, is, kager, toasts og hotdogs de to drømmer om, desværre ikke bare kommer flyvende ind i munden på dem. Det ville ellers være et totalt drømmescenarie. Derfor er de altid på jagt efter nemme penge. Det går bare sjældent efter planen, og det er utroligt, hvor hårdt det faktisk kan være at ligge på den lade side. 

Indtil videre er der skrevet fem af hinanden uafhængige bøger om det opfindsomme, men særdeles dvaske brødrepar. Bøgerne er på ca. 35 sider og er inddelt i kapitler.  De er gennemillustrerede af Mikkel Straarup Møllers sjove tegninger og fungerer godt som oplæsning fra ca. 7 år og som selvlæsning fra ca. 10 år. Og hvis Jeppe og Jacob læser med, så er der her en smutvej til handlingen i to af bøgerne.

Jeppe og Jacob vil grave et hul

De to drenge beslutter sig for at grave sig tværs gennem jorden for at komme til Kina. Det er jo meget nemmere bare at grave, når man ikke har penge til en flybillet. Kina er nemlig det rene slaraffenland, hvor slik ingenting koster, og alle er glade. De to drenge har godt nok aldrig været der, men alt i Kina er omvendt af Danmark, så derfor er det klart at: ”man får skæld ud, når man sidder stille på sin plads og man får flødeskumskager, hvis man spiller fodbold i klasseværelset”. Logik for burhøns. 

De får med deres salgstale også overbevist vennerne om grave med. På trods af en ihærdig indsats fra adskillige børn med lakridskonfekt og flødeboller i øjnene får de ikke hul igennem til Kina. Til gengæld fører det betragtelige hul i parcelhusets plæne til noget andet, som ikke skal afsløres her. Måske var det ikke en helt forgæves indsats?

Jeppe og Jakob åbner en parkeringsplads

Duften fra torvets pølsevogn er nærmest tortur, mener Jacob og Jeppe. I hvert fald når tarmene skriger, og man ikke har en krone på lommen. Heldigvis overværer de en mand blive edderspændt rasende over en parkeringsbøde og øjner en indbringende forretning. 

Den nærliggende park bliver jo ikke rigtig brugt til noget vigtigt, så da de har smidt de besøgende ud efter ”ordre fra borgmesteren” går de i gang med deres alternative parkeringsplads. Det går strygende. Pengene vælter ind og nøj, der bliver spenderet i pølsevognen. Det vil sige, lige indtil en helt særlig bilejer slår vejen forbi…

Denne anbefaling har tidligere været bragt i Ugeavisen Vejle.

Materialer