Barbenheimer collage

Barbenheimer

Weekendens dobbeltpremiere på de to Hollywoodfilm 'Barbie' og 'Oppenheimer' har ikke kun sat rekord i omsætning, men også udløst en sand lavine af memes fra brugere på de sociale medier med det fælles kælenavn 'Barbenheimer'.

Umiddelbart kan det være svært at få øje på nogle fælles træk mellem den skøre candyfloss-farvede komedie, der levendegør Mattels berømte dukke, og den dystre, nihilistiske biopic om fysikeren Oppenheimer, kendt som atombombens fader. 

Der har dog været røster fremme, der har stillet spørgsmål ved, om filmene nu også er så forskellige? Begge er naturligvis Hollywood-blockbustere, med alt hvad det nu engang indebærer. Men et af argumenterne har været, at Barbie og Ken lider lige så meget af eksistentiel angst i deres film, som Oppenheimer gør i sin. Desuden beskrives Barbie som overraskende kønspolitisk, med mange udfordrende politiske og filosofiske spørgsmål, som man godt ville kunne frygte gå over hovedet på filmens umiddelbart forventede publikum: Små piger, der elsker Barbie-dukker.
Filmens kvindelige instruktør Greta Gerwig har valgt at opdatere 'Barbie'-universet, og på den måde kan man naturligvis - uden at have set filmene - måske godt konstatere, at begge film rammer noget i tidsånden: Emancipationen og frygten for atombomben. 

Barbenheimer

Ikke desto mindre var det knapt annonceret, at begge film ville blive udgivet samme dag, før det fælles kælenavn 'Barbenheimer' ramte de sociale medier, og medførte uendeligt mange kreative forslag til, hvordan reklamefotos og filmplakater fra en kombineret udgave af filmene kunne tage sig ud.

De to hovedpersoner blev placeret i fælles tableauer, en vittig bruger fandt på sloganet ’Hun er alt, og han er far til atombomben’, fællesbetegnelsen fik sin egen wiki-side, og der var en lystig diskussion af, hvordan man bedst kunne kombinere pink og sort, både med hensyn til påklædning, cocktails og snacks, når man nu skulle se begge film på den samme dag. 

Se et stort udvalg af de underholdende memes her.

Producenter af t-shirts og andet merchandice var selvfølgelig ikke sene til at tage Barbenheimer-idéen op. Men heller ikke de to selskaber bag filmene, Warner Bros. ('Barbie') og Universal Studios ('Oppenheimer'), holdt sig tilbage, da det gik op for dem, at der var tale om et rent markedsføringskup, der promoverede begge film.
I forvejen havde medierne ellers kolporteret et rygte om, at Warner Bros. ved at placere 'Barbie'-filmens releasedato den 21. juli var ude i en hævnaktion mod 'Oppenheimers' feterede instruktør Christopher Nolan, der havde forladt Warner til fordel for Universal. Den snak forstummede vist endeligt, da salgstallene begyndte at rulle ind.

Salget sætter rekord

Selve kombinationen 'Barbenheimer' slog nu trods alt ikke igennem i salgstallene. Men tilsammen solgte de de to film på de tre første dage 18,5 millioner billetter for 235 millioner dollars - over 1,5 milliarder kroner - hvilket ikke kun var den største samlede premiereweekend i de amerikanske biografer siden pandemien, men faktisk den fjerdestørste nogensinde.

Som man måske nok kunne forudse, så blev 'Barbie' fra start den største sællert, med 12,8 millioner billetter solgt til en værdi af 155 millioner dollars, mens 'Oppenheimer' i det samme tidsrum 'kun' solgte 5,7 millioner billetter for 80 millioner dollars. Ironisk nok valgte Universal så også at berette, at knap 5 millioner af 'Oppenheimers' indtjening skyldtes, at 'Barbie'-billetterne var udsolgt!
I Danmark blev det til 239.000 billetter, hvoraf 'Barbie' solgte 94.000 mod 'Oppenheimers' 68.000 billetter. Så efter en svag sommer kom de danske biografer også i mål med årets bedste weekend.

Oppenheimer på biblioteket

I 'Oppenheimer-afdelingen' kan biblioteket byde ind med filmens forlæg: den Pulitzer Pris-vindene "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer" af Kai Bird og Martin J. Sherwin, som du finder på eReolen. Men vi har også en stribe andre bøger om Oppenheimer:

Barbie på biblioteket

Med hensyn til 'Barbie', så har biblioteket også en stribe bøger til dig. For der er stadig rigtig mange, der samler på Barbie-dukker, og som synes, at det er sjovt selv at lave nyt tøj til dukken: