Faglitteratur

Gang i haven

Det kvidrer, fløjter og summer derude. Fingrene kribler efter jord under neglene, men hvor skal du begynde, hvis du trænger til et skud inspiration til din have?

Af Marie Gorm

Du kan fx kaste dig over en stak lækre bøger, når det hen over aftenen alligevel bliver for køligt at være ude. Her er tre bud på bøger, der har hver sin vinkel på haven.

 

Livstilsbogen: ”Vildere have”

Er du til livsstilsbøger, lækre billeder og tv-værten Lene Beier, kan du trygt gå i gang med at bladre i ’Vildere have’. I bogen, der er lige dele biografi og havebog, hører vi om Lene Beiers egen have, om hendes liv og forhold til naturen, og så er vi med hende på besøg i en række af vidunderlige ’vilde’ haver fordelt over hele Danmark. Der er bl.a. besøg i kolonihave, altanhave og parcelhushave og en snak med havernes ejere om deres indretning og valg i haven. Fokus ligger på skønhed og det personlige forhold til haven og naturen.

Den informative: Vilde naturhaver

Mantraet i ”Vilde naturhaver” af Jens Thejsen er, at hvis du gerne vil have en ’vild have’, er du nødt til at se på, hvilken natur der er i nærheden og så efterligne den. Han arbejder med begrebet habitathaver, hvilket bl.a. kan være en ’skovhave’ eller en ’strandhave’. For det giver nemlig sjældent et godt resultat at ville plante fx en skovhave et næringsfattigt og forblæst sted. 

Derfor har han også udstyret bogen med lange lister over hjemmehørende arter af buske, urter og træer og hvilke forhold, de trives under. Det er dejligt instruktivt, hvis man gerne vil i gang derhjemme. Og for dem der også gerne vil have noget smukt til øjnene, er bogen også spækket med fotos af skønne naturhaver, planter og dyreliv. 

Den udbyttefokuserede: ”Fra græsplæne til grønsagsmark”

Drømmer du om at høste dine egne grønsager? Om en bugnende køkkenhave, hvor der ikke skal luges? Så gå på opdagelse Lene Skrumsager Møllers havebog, der ud fra permakultur-principperne giver gode forslag til, hvordan du omdanner din græsplæne til en grønsagsmark. 

Forfatteren oplevede selv som parcelhusejer i forstaden Hvidovre ingen glæde, men kun pligter med sin have. Samtidig følte hun sig afkoblet fra naturen, indtil hun og familien besluttede at droppe græsplænen og begyndte at dyrke jorden på en ny måde. Det er fascinerende at se, hvor lidt plads det egentlig kræver at sætte gang i grønsagsproduktionen, og der er fine guider til forspiring, jorddække, kompost og forskellige afgrøder, så det er bare om at komme i gang.

Anbefalingen er tidligere bragt i Ugeavisen Vejle.