For børn

Klima i børnehøjde

I denne uge, Uge 17, sætter biblioteket fokus på FN’s 17 mål for en bæredygtig udvikling. Det er en rigtig fin anledning til at tale med sine børn om klima og klimaforandringer. Men hvordan kan man komme i gang, uden at det ender med klimaangst og magtesløshed?

Af Marie Gorm

Her er litteraturen - ligesom konkrete aktiviteter - et godt udgangspunkt, fordi vi her får en fælles oplevelse at tale ud fra. Heldigvis findes der flere og flere gode børnebøger, der tager fat i klimakrisen og behandler den i børnehøjde. I den forbindelse vil jeg gerne fremhæve faktabogen ”Kristian på sporet af klimaet”.

 

Ham fra Ramasjang

’Kristian’. Det er ham fra DR Ramasjang, som bl.a. optræder i Cirkus Summarum og som detektiv i Ramasjang Mysteriet. Han er imidlertid også forfatter til en række faktabøger for børn.  Vi er nået til den 9. ”Kristian på sporet af…” -titel, der tidligere har været forbi bl.a. havet, traditioner og krigere, og flere af elementerne går igen fra de andre bøger: Hver side rummer et emne, og på hver anden side er teksten humoristisk illustreret af Franck Wagnersen. Forklaringer foregår som altid også i børnehøjde – f.eks. bliver spaltningen af atomer sammenlignet med at flække en fodbold med et hårdt spark. Men på flere punkter adskiller den sig også. Bogen fungerer i modsætning til de andre nemlig bedst, hvis man læser i hvert fald de første 48 sider kronologisk. Her præsenteres nemlig en del viden, som er et godt grundlag for resten af bogen, hvor fx forskellige teknologier forklares. Herefter kan man godt springe rundt mellem siderne.

11 gode tips

Som noget nyt er der også strøet en række tips ud over bogen, som børn selv kan handle efter. I antallet af klimatips er der indbygget en meget fin pointe: Der er nemlig 11, og som forfatteren skriver: ”Ville det ikke se federe ud, hvis der var 10? Jo, det er det, man plejer at gøre. Men hvis der er noget, jeg har lært, mens jeg har skrevet denne bog, så er det, at vi skal væk fra ”plejer”. Vi skal tænke nyt, og vi skal tænke fremad” 
Bogen er hverken alarmistisk eller overoptimistisk, men balancerer og nuancerer fint. Som et eksempel bliver AI (kunstig intelligens) beskrevet fra to forskellige vinkler. Det første handler om, hvordan AI forhåbentlig vil kunne medvirke i at speede udviklingen af grønne teknologier op, men det bliver også efterfulgt af en side, hvor det beskrives, hvor store mængder energi der kræves, hver gang vi benytter os af AI. Bogen fungerer godt som højtlæsning fra ca. 7 år og som selvlæsningsbog fra ca. 10 år.

 

Anbefalingen er tidligere bragt i Ugeavisen Vejle.