Skønlitteratur

Kort og godt – effektive, poetiske læseoplevelser

For nogle år siden begyndte romanerne at blive længere og længere. Samtidsromanen skulle nu være en murstensroman. Sådan én, der lander på natbordet med en særlig tyngde – bogstaveligt talt. Men fabelagtige læseoplevelser kommer i mange former...

Af Maria Louise Elgård Rasmussen

Som læsehest med begrænset tid i boksen elsker jeg de korte bøger. Især når de samtidig rummer en dybde, der ellers virker helt naturstridig at fremskrive i løbet af så få sider. Jeg kalder det effektive, poetiske læseoplevelser med særlige kvaliteter. Når jeg læser, vil jeg nemlig gerne have bøger, der holder min interesse fanget med levende beskrivelser - de skal være skrevet i et sprog, som overrasker, overrumpler eller tryllebinder mig. Men det allervigtigste er, at karaktererne føles som ægte mennesker med alt hvad det indebærer. Bøgerne her er meget forskellige, men indeholder alle disse kvaliteter – og så har de det til fælles, at læseoplevelserne er vægtige, selvom bøgerne ikke lander tungt på natbordet.

 

Yasunari Kawabata: Snelandet

Shimamura fra Tokyo møder geishaen Komako i en lille kurbadeby. De opfører sig som kærester, men Shimamura har også andre interesser. Snelandet er en sanselig og dramatisk indføring i japansk kultur og den giver et uforstilt og uromantiseret blik på geishaen som figur.  Dialogen er underspillet og ladet med et stille drama i skildringen af det potentielle trekantsdrama mellem Shimamura, Komako og Yoko. Romanens slutning er dramatisk og overraskende!

Dorthe Nors: Minna mangler et øvelokale

”Minna præsenterer sig selv. Minna er på Facebook. Minna er ikke en dag over fyrre. Minna kan spille fire instrumenter. Minna har mistet sit øvelokale”, sådan begynder Dorthe Nors’ kortroman om Minna, der arbejder på en papirsonate (fordi hun jo har mistet sit øvelokale og har lydfølsomme naboer). Minna mangler altså mere end et øvelokale – hun mangler fx mere lyd i sit liv og så mangler hun Lars, som hun er forelsket i. Men musikken og humoren kan ingen tage fra hende, og romanens rytmiske, korte sætninger bliver et lige dele klaustrofobisk og finurligt rum, som bringer smilet frem hos læseren. 

Annie Ernaux: Hændelsen, Skammen, Simpel Lidenskab, Den unge mand

Jeg kastede mig over Annie Ernauxs forfatterskab på grund af de korte romaner. Hun er simpelthen en mester i at skrive om de allerstørste livsforandrende oplevelser på ganske få sider.  Romanerne er selvbiografiske – og dette udgangspunkt tilfører både ekstra lag af uafgørlighed og iscenesættelse. Livets allermest fortvivlende øjeblikke er skrevet glasklart frem i ’Hændelsen’, der omhandler Ernaux’ illegale abort i 60’ernes Frankrig, og i ’Skammen’, hvor hun som 12-årig oplever sin far forsøge at slå moderen ihjel. I ’Simpel Lidenskab’ skriver hun om sin besættelse af en gift mand og i ’Den unge mand’ er et forhold til en meget yngre studerende omdrejningspunktet – læseren følger Ernaux’ passionerede kærlighedsliv fra første parket i to vidt forskellige livsfaser.

Anne Cathrine Bomann: Agathe 

Den livstrætte psykiater dr. Durand har aldrig rigtig engageret sig i sit liv og tæller nu ned til sin pension. 800 patientsamtaler mangler han. På trods af et forbud til sekretæren mod opstart af nye patienter, lykkes det Agathe Zimmermann at tiltuske sig en tid. Hun er angst og skrøbelig, men har samtidig en fandenivoldsk og intens udstråling, der tiltaler psykiateren. Og så dufter hun af æbler. Psykiateren begynder selv at reflektere i kraft af deres samtaler, og stik mod sine forventninger nyder han det. Måske de to kan give hinanden en fornyet mening med tilværelsen?

Kig forbi dit lokale bibliotek og bliv inspireret til din sommerlæsning. De effektive, poetiske læseoplevelser vejer desuden ikke meget i kufferten.