Are you ready - Savage Rose live

Annisette 75 år

29.08.23
Sjælfuld vokal og glødende engagement

Annisette Koppel har været aktiv i musikbranchen siden barnsben med sin store og frodige sangstemme og pendlet mellem kommerciel succes samt det bevidst modsatte båret frem af social indignation, idealisme og stålsat professionalisme. Hun er særlig kendt som det vokale og visuelle midtpunkt i Savage Rose, hvis bedste udgivelser stadig står som triumfale toppunkter i dansk rock. Derudover forbindes hun med sin livspartner Thomas Koppel, hun var gift med frem til hans død i 2006 blot 61 år gammel.

Den afholdte og beundrede sanger, der som få på scenen har oplevet med- og modgang, sygdom og sejre, er oprindelig navngivet Annisette Hansen og født i København den 29. august 1948. Allerede fra slutningen af 50'erne indsang hun sammen med søsteren Rudi Hansen et par singler for selskabet Sonet og havde en mindre birolle i filmen Kristiane af Marstal (1956). Som 16-årig blev Annisette en del af bandet Dandy Swingers i 1965, der talte de fremtidige Savage Rose medlemmer Jens Rugsted (bas) og guitaristen Flemming Ostermann.

I 1968 hittede de med en fyrig fortolkning af Phil Spector-nummeret River Deep - Mountain High oprindelig gjort kendt af Tina Turner. Men Annisette besluttede sig derefter ledsaget af Rugsted og Ostermann at slå sig sammen med de talentfulde og musikalsk avancerede Koppel brødre Thomas og Anders i det, der blev til Savage Rose, der forstærket af jazztrommeslageren Alex Riel albumdebuterede i 1968 med det soul- og psykedeliskfarvede The Savage Rose, et uomtvisteligt hovedværk i dansk musik.

Den målbevidste og flittigt turnerende enhed fulgte debuten op med to stærke udgivelser på internationalt niveau, In the Plain (1968) og Travellin' (1969). Savage Rose turnerede ad flere omgange i USA, hvor de blandt andet optrådte på den prestigefyldte Newport Jazz Festival. Bandet anført af Koppel parret Annisette og Thomas sagde af politiske grunde nej til at spille for amerikanske soldater i Vietnam og afviste lukrative tilbud, der kunne have gjort dem større i udlandet.

Karrieren fortsatte på mindre blus i Danmark efterfulgt af en række udskiftninger i gruppen de følgende år, hvor Savage Rose med albums som Your Daily Gift (1971), Refugee (1971), Babylon (1972) og Wild Child (1973) blev mere soul- og gospelprægede dog uden helt at forlade rocken. I 1972 skrev og udgav bandet musik til Flemming Flindts ballet Dødens triumf inspireret af Eugène Ionesco skuespil Jeux de massacre. Både balletten med indlagt nøgendans og musikken vakte betydelig opsigt.

I løbet af 70’erne og 80’erne kom det politiske til at fylde mere og mere i Koppel parrets og orkesterets liv. De meldte sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister (DKP/ML) og deltog i en del velgørenhedskoncerter og politiske arrangementer. I 1980 rejste de til det krigshærgede Libanon og optrådte i de palæstinensiske flygtningelejre Sabra og Chatila. I 1982 og 1987 spillede gruppen i Albanien under Enver Hoxas benhårde stalinistiske regime. I starten af 80’erne støttede Savage Rose havnearbejdernes strejker med en sang om Lindøværftet, og i 1989 hyldede gruppen DBU's 100 års jubilæum med Stjerneskud kendt som Når lysene tændes i Parken.

Efter de politiske slagsange og overvejende akustiske lydbilleder på blandt andet Solen var også din (1978), En vugge af stål (1982), Vi kæmper for at sejre (1984), Sangen For Livet (1988), Ild og frihed (1989) og Gadens dronning (1990) returnerede Savage Rose til rock og soul med Månebarn (1992) og Black Angel (1995). Især sidstnævnte betød et nyt gennembrud for gruppen med materiale indspillet i Los Angeles, hvor Annisette og Thomas Koppel opholdt sig i perioder.

Den opadstigende kurve i nye musikalske gevandter fortsatte ind i det nye årtusind med Tameless (1998), For Your Love (2001), Are You Ready (2004) og Universal Daughter (2007), uden der dog blev tavst i forhold til de politiske udmeldinger af den grund. Annisette kom sig heldigvis over sin kræftsygdom i midten af 90’erne og gik sammen med sin mand ind i kampen mod Golfkrigen og George Bush i nullerne og for Ungdomshuset på Jagtvej i København.

Efter Thomas Koppels død fortsatte Annisette sit engagement og medvirkede i en demonstration ved Brorson kirken i 2009, der protesterede mod tvangshjemsendelsen af afviste irakiske asylansøgere, der tog tilflugt i bygningen, en sag der fik megen medieopmærksomhed og førte til en del ophidset polemik for og imod. Det stadigt eksisterende Savage Rose har i 2010’erne ladet høre fra sig på pladefronten med Love and Freedom (2012), Roots of the Wasteland og Homeless i 2017. Der er ydermere blevet offentliggjort nye koncertdatoer med gruppen i 2024.

Det er heller ikke skortet på priser og hædersbevisninger for Annisette i eget navn og som medlem af Savage Rose. Her kan nævnes Årets Danske Rock Udgivelse for Black Angel, Årets Steppeulv: Pionerprisen (2007), Danish Music Awards ærespris i 2020 plus Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorers hæderspris (1996), Danish Music Awards - Årets Danske Sangerinde (1999), Fredsprisen fra Kunstnere For Fred (2014), og i 2019 modtog hun Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

I april måned i år blev et talstærkt fremmødt publikum på RAGNAROCK - Museet for pop, rock og ungdomskultur under overskriften Historien bag musikken vidne til, at Annisette er en karismatisk personlighed med meget på hjertet, der stadig er tro mod sine idealer og det musikalske udgangspunkt, hvilket kom til udtryk i et spændende interview med Clement Kjersgaard. Annisette Koppel oprindeligt Hansen er en vild rose og vokal urkraft, der synes umulig at tæmme, og det lader til, der er mere i vente til glæde for hendes store fanskare.

Materialer