David Lindley Win this record!

David Lindley er død 75 år

04.03.23
Den sprødeste strengeleg

David Perry Lindley, født den 21. marts 1944 i San Marino, Californien - død den 3. marts 2023, der beherskede et utal af strengeinstrumenter og en smule slagtøj oveni samt hjemmevant i diverse genrer, var en sand virtuos med slidelignende rør og tingester i hænderne. Denne signatur fik for alvor øjne og ører for hans sublime kunnen som del af Jackson Brownes band på albums som The Pretender (1976), Running on Empty (1977) og Lives in the Balance (1986). Især den midterste udgivelse blev dyrket, som var der tale om den hellige gral ikke mindst takket være Lindleys solo på titelsangen Runnin on Empty.

Det er blevet til en del albums og live optrædener med Linda Ronstadt, Ry Cooder, Bonnie Raitt, Warren Zevon, Curtis Mayfield og Dolly Parton. Magasinet Acoustic Guitar mente i en artikel ikke, at betegnelsen multiinstrumentalist var dækkende for Lindleys virke og indførte i stedet begrebet maxi-instrumentalist. Listen over kendte som mindre kendte instrumenter, Lindley havde taget på, er vitterlig imponerende. Et udpluk: violin, akustisk og elektrisk guitar, bas, banjo, lap steel guitar, mandolin, hardingfele, bouzouki, charango, oud og zither.

I 60’erne grundlagde Lindley bandet Kaleidoscope, der gjorde sig i psykedelisk folkrock og udsendte tre plader i slutning af årtiet. Lindley har ydermere skrevet filmmusik i 60’erne og 70’erne. Han startede med violinen som tre-årig og gik videre til bariton-ukulele og banjo. Som teenager vandt han flere banjo- og violinkonkurrencer i Californien fem år i træk. Lindley hang ud på folkscenen og stiftede bekendtskab med russisk folkemusik og indisk sitar musik - videbegærligheden syntes grænseløs geografisk og stilmæssigt.

I starten af 70’erne boede Lindley i London og spillede med Terry Reid, men returnerede til USA, hvor han turnerede med Crosby-Nash, Linda Ronstadt og James Taylor, før Jackson Browne hyrede ham på mere permanent basis. I 1981 etablerede Lindley sit eget band El Rayo-X, der talte fremragende musikere som Bob Glaub (bas), William D. ‘Smitty’ Smith (orgel) og trommeslageren Ian Wallace. 80’erne blev en god periode for Lindley med anbefalelsesværdige udgivelser som El Rayo-X (1981), Win This Record! (1982) og El Rayo Live (1983).

Som led i researchen til denne nekrolog, der pt beklageligvis er alt for mange af, genså jeg David Lindleys optræden under tysk TV’s musikflagskib Rockpalast’ årlige endagsfestival på klippeøen Lorelei i 1982 transmitteret til store dele af Europa. Lindley havde et tætspillende hold med, der forstod at yde ham optimale betingelser til udfoldelse af hans sprøde strengeleg og nysgerrigt afsøgende territorier ud i blues, reggae, r&b, rock, verdensmusik plus enkelte eksperimenterende indslag. Mageløs musiceren af en karakter, der ofte savnes i vor tid.

Akkreditiver er der nok af, gælder det David Lindley, og hans indsatser som sessionmusiker er også værd at dvæle ved. Ud over de allerede nævnte har han arbejdet med blandt andet Rod Stewart, Leonard Cohen, America, Joe Walsh, Jimmy Barnes, Tania Tikaram, Bob Dylan, Ben Harper og Bruce Springsteen. Æret være David Lindleys minde, et mangesidet, talentfuldt menneske langt ud over det sædvanlige har nu spillet sin definitivt sidste Mercury Blues, en signaturnummer, svorne fans elskede ham for.

Materialer