Finn Olafsson Acoustic Guitar

Den fremragende og foretagsomme guitarist

16.02.23
Finn Olafsson 70 år

Guitarist, komponist, arrangør, producer, lydtekniker, musikforlægger og pladeudgiver. Finn Olafssons visitkort kræver en del plads for at kunne rumme det hele, og i dag fylder han 70 år, født den 16. februar 1953 i København. Olafsson startede med at spille guitar i 10-11 årsalderen midt i en pigtrådstid omkring 1963-64 og nyder i dag international anerkendelse som virtuos guitarist både akustisk og elektrisk.

Han dannede pigtrådsgruppen Voces med sin storebror Torsten Olafsson, og et par år senere bluesbandet McKenzie Set. Sammen med Torsten Olafsson, Glenn Fischer og Peter Mellin etablerede han i 1968 den progressive og symfoniske beatgruppe Ache. Det igangsatte for alvor Olafssons professionelle karriere i musikbranchen, og hos Ache fandt han sin karakteristiske elektriske guitarlyd samt skrev sine første kompositioner. Aches debutalbum De Homine Urbano/Little Things indeholder musik til verdens to første beatballetter, og efterfølgeren Green Man, med hittet Shadow of a Gipsy, er hovedværker indenfor genren og genudgivet i ind- og udland adskillige gange.

Aches tredje udspil Pictures At Cyclus Seven (1976) blev igen aktuel, da amerikanske Travis Scott i 2012 samplede singlen Expectation fra albummet. Turnélivet med Ache stoppede i 1980, men bandet er genopstået ved flere lejligheder - senest i en ny konstellation i 2022 med tre originale og tre nye medlemmer. Finn Olafsson har været gruppens guitarist igennem alle årene samt manager, booker og forretningsfører siden 1975. Olafssons interesse for at udforske den akustiske guitars muligheder voksede i løbet af 70’erne, og sideløbende med Ache udviklede han sin noget særprægede akustiske stålstrengsguitarteknik med brugen af stålfingerplektre.

Han begyndte som solist at indspille instrumental guitarmusik med egne numre, og Acoustic Guitar (1980) blev et gennembrud fulgt op af Acoustic Guitar 2 (2004) og 3 (2018). Music From North Sealand (2011) er udgivet i samarbejde med VisitNordsjælland, og Olafsson blev udnævnt som Goodwill-ambassadør for Kongernes Nordsjælland. Han har desuden indspillet en del YouTube-guitarvideoer bl.a. Video of the Month 2014, der også er udgivet som CD og DVD. Med debut-albummet Finn Olafsson's Savannah (1976) figurerede hans navn første gang som pladeproducer - et hverv, der viste sig at blive særdeles omfattende.

Han var med til at grundlægge ROC studiet på Amager i 1974-75, hvor hans første produktioner blev indspillet. I 1979 flyttede Olafsson de fleste af sine produktioner til Sweet Silence Studios, hvor han i en årrække samarbejdede med lydteknikeren Flemming Rasmussen. Fra 1991 er indspilningerne primært foregået i Olafssongs Studio. Som producer, arrangør, medkomponist og guitarist har Olafsson medvirket på et hav af indspilninger for andre navne; fra akustisk guitarmusik over japansk zen-buddhistisk shakahachi-musik, folk, viser, singer/songwriting til rock og heavyrock.

Olafssons parløb med Pia Raug bør fremhæves sammen med guitarist- og komponistmakkeren Anders Roland, Anne Linnet, Helge Damsbo, Kristian Lilholts DK og trioen Tom Frederiksen, Finn Olafsson & Torsten Olafsson. Torsten Olafsson har desuden som bassist, tabla- og shakuhachispiller, trommeslager og multiinstrumentalist spillet en del sammen med sin tre år yngre bror. De havde 50-års live-jubilæum i 2015.

Finn Olafsson har ydermere indspillet med og produceret for navne som Lars Lilholt Band, Erik Grip, Lasse & Mathilde, Anders Roland solo, Helge Damsbo, Tony Vejslev, Effy & Eliten, Hvid Bille, Kasper Søeborg, B. Joe, Harlot, Toys of Joy, Tom Frederiksen, Per Wium og Steen Toft Andersen (begge ex-Ache), norske Little Eden, Jørn Hoel og Mads Eriksen og den svenske singer/songwriter IdaLO. Sidstnævnte er stadig under indspilning og album-debuterer på Olafssongs i 2023.

Eksempler på radiohits, som Finn Olafsson har sat sit mærke på, er der rigeligt af: Shadow of a Gypsy (Ache), Hej lille drøm og Regnvejrsdag i november (Pia Raug), Barndommens Gade og Forårsdag (Anne Linnet), Velkommen i den grønne lund (Erik Grip), Kald det kærlighed (Lars Lilholt Band), Himlen over dig (Jytte Pilloni med Anders Roland & Finn Olafsson) og Snemænd i sol (Anders Roland & Finn Olafsson). Olafsson blev ofte forbundet med netop afdøde guitarbygger Ole Kehlet. Deres samarbejde strakte sig over næsten 20 år. Olafsson optræder stadig solo med akustisk guitar og med trioen Tom Frederiksen, Finn Olafsson & Torsten Olafsson, og det er ikke usandsynligt, han også vil kunne høres påny hos Ache.

Der er ligeledes fundet tid til at varetage administrative opgaver for udbredelsen af musikken internationalt i rollen som booker, presseagent, nodeudgiver, pladeudgiver, rettighedsadministrator og musikforlægger, og han etablerede i 1975 ACHE Booking og ACHE Songs. Sammen med sin bror skabte han i 1980 Musikforlaget Olafssongs, som han har drevet lige siden. Musikforlaget satte i 80’erne dansk folk, pop og rockmusik på noder med Torsten som transkriptør og nodesætter.

Man indgik i 1990 aftale med Warner/Chappell Music Scandinavia AB om distribution af flere store udenlandske kataloger. Olafssongs blev dermed landets førende nodedistributør og har specialiseret sig i at varetage grafiske rettigheder og administrerer dem for blandt andre Kim Larsen, Gasolin' og Lars Lilholt. Jeg havde fornøjelsen af at have Finn Olafsson med som gæst i en af mine Hos Vilhelm udsendelser i starten af 2020, hvor vi dog kun nåede brøkdele af den yderst behagelige og foretagsomme altmuligmands enorme virke for dansk musik. Hvilket imponerende cv.

Materialer