Forside på Badalamentis musik til Twin Peaks

Manden bag temaet til Twin Peaks er død

13.12.22
Angelo Badalamenti er død, 85 år gammel

‘Min musik fremmaner ofte billedet af en verden, der er hjemsøgt, bittersød og potentielt tragisk. De begrebsverdener, som det er mest oplagt for mig at beskrive, er især skønhed og kærlighed - med et strejf af tristesse iblandet frygt og mystik,’ har Angelo Badalamenti beskrevet sit arbejde for film og tv, hvilket er fuld ud dækkende for hans tonale udtryk generelt.

Angelo Daniele Badalamenti (født den 22. marts 1937, død den 11. december 2022) stammer fra Brooklyn i New York, hvor han bosatte sig med sine forældre af italiensk herkomst. Han modtog musikundervisning fra førende skoler i USA og opnåede en mastergrad i komposition, klaver og valdhorn. Herefter ernærede new yorkeren sig en årrække som musiklærer og arrangør/sangskriver for populære sangerinder heriblandt Shirley Bassey, Nancy Wilson, Roberta Flack og Nina Simone.

1973 gjorde Badalamenti sin entre i filmverdenen ved at skrive musikken til ‘Gordons War’. Året efter stod han bag scoret til ‘Law and Disorder’ under pseudonymet Andy Badale, og vendte først tilbage som filmkomponist i 1986, da Lynch bad ham om musikalsk assistance under indspilningen af ‘Blue Velvet’. De mange år hos den excentriske amerikaner åbnede nye veje for Badalamenti, og hans sound blev efterspurgt, særligt i Frankrig.

Jean Pierre Jeunet valgte amerikaneren til sit visuelt overdådige eventyr ‘De fortabte børns by’ (1995) fyldt med underlige tegneserieagtige skikkelser og sarkastisk humor. Scoret minder en del om traditionel filmmusik med enkelte disharmoniske indslag.

Min første bog ‘Det visuelle øre - filmmusikkens historie’ (Systime, 2005) indeholder et særskilt kapitel om David Lynch’ samarbejde med den ni år ældre og nu afdøde Angelo Badalamenti, der har stået på gennem mere end 30 år fra ‘Blue Velvet’ til de nyeste episoder af ‘Twins Peaks’ sagaen i 2017. I toner og billeder har dette kreative par udforsket spændingsfeltet mellem den uskyldsrene kærlighed, indre dæmoner, forstadens ydre idyl og ondskabens drivkraft ansporet af perverteret seksualitet.


Blue Velvet’ er et hovedværk i Lynch’ produktion hjulpet på vej af filmens soundtrack bestående af Badalamentis score og udvalgte sange, der fungerer perfekt i narrativet. Lynch, der med ‘Blue Velvet’ markerede sig som stilsikker postmodernist, skrev teksten til ‘Mysteries of Love’, som Badalamenti satte musik til og Julee Cruise sang med sin luftlige og kropsløse stemme. Badalamenti og Lynch satte i fællesskab yderligere trumf på med ‘Twin Peaks’ universet, der skabte en vis røre som tv serie og kastede to film af sig i 1990 og 1992, ‘Twin Peaks’ og ‘Twin Peaks: ‘Fire Walk With Me’.

Det populære soundtrack til beretningen om Laura Palmers sidste dage har solgt i millionklassen ført an af Badalamentis roligt svævende og instrumentale hovedtema samt hipt swingende jazz. Lynch står bag teksterne til flere af de nye numre, som Cruise sang i serien med sin æteriske vokal bl.a. ‘The Falling’, der bygger på hovedtemaet tilføjet ord. De spøgelsesagtige lydflader og sælsomt klingende stryger arrangementer i scoret kreerer en udefinerbar uhygge aldrig hørt lignende før eller siden.

Roadmovien ‘Wild At Heart’ (1990) vandt De Gyldne Palmer i Cannes, og på musiksiden får den en over nakken. Ud over Badalamentis bidrag diverteres der med alt fra Strauss, Powermads dødsmetal til Chris Isaak, Gene Vincent og irske Them. Hipt, hæsblæsende og ikke uden humor.

Badalamenti leverede underlægningen til den dybt mystiske og labyrintiske ‘Lost Highway’ (1997), der løftes yderligere mod vanviddets rand af Bowies intenst pulserende ‘I’m Deranged’ og tyske Rammsteins bombastiske svulstighed i ‘Rammstein’ og ‘Heirate Mich’ - Lynch skyer ingen midler hverken musikalsk eller visuelt. Badalamenti er på arbejde igen i ‘Mulholland Drive’ (2001) med alt fra Big-Band agtig musik fra 40’erne til skummelt rumlende lydlandskaber af udefinerbar karakter. Sine steder halvkvalt, disharmonisk og lige så mystisk uigennemtrængeligt som filmens handling i flere planer - en Pandoras æske uden ledetråde.

Tredje sæson af ‘Twin Peaks’ bød på nyt og gammelt fra Angelo Badalamentis hånd, såkaldt ‘dark ambient music’ af Lynch og Dean Hurley, klassisk avantgarde af polske Penderecki og diverse indslag med bl.a. Nine Inch Nails og Eddie Vedder, frontman i Pearl Jam. Badalamenti lod senest høre fra sig som filmkomponist i 2018 med ‘Between Worlds’ med Nicolas Cage i hovedrollen.

Angelo Badalamentis scores omfatter både det neddæmpede og lyrisk stemningsfulde, som i Jane Campions ‘Holy Smoke’ (1999) og den konventionelle genremusik i Walther Salles gyser ‘Dark Water’ (2005). Europæisk film har nydt godt af hans kunnen: ‘L'Adversaire’ 2002), ‘Resistance’ (2003) og ‘Evilenko’ (2004). Desuden har han tonesat en række internationale tv-serier og været flittig brugt som arrangør, orkestrator og medkomponist for pop- og rockmusikkens allerstørste navne, eksempelvis Paul McCartney, David Bowie, Pet Shop Boys og Michael Jackson. Æret være Angelo Badalamentis minde, der også bør huskes for musikken til Lynch rørende traktor road movie ‘The Straight Story’.YouTube: Angelo Badalamenti explains how he wrote Laura Palmer's Theme

Materialer