Jerry Lee Lewis: The killer rocks on cover

No more Great Balls Of Fire

29.10.22
Jerry Lee Lewis er død, 87 år gammel

Jerry Lee Lewis, født den 29. september 1935 i Ferriday, Louisiana, død den 28. oktober i DeSoto County, Mississippi, fik tilnavnet The Killer og revolutionerede rock'n'roll musikken fra slutningen af 50'erne med sit energisk pumpende boogie woogie og gospelinspirerede klaverspil.

Lewis var en vildmand blandt vildmænd, der spillede på sit instrument med hele kroppen, hvis han da ikke var oppe at stå på det for at sætte yderligere trumf på et i forvejen eksalteret sceneshow.

Men efter gennembruddet i 1957 med Whole Lotta Shakin Going On fulgt op af udødelige klassikere som Great Balls of Fire fra samme år, Breathless og High School Confidential (begge 1958), valgte han at gifte sig med sin 13-årige kusine. Det kostede dyrt på flere fronter, hvorefter pladesalget og hyren faldt til en brøkdel. Fra 1960'erne og frem forsøgte Lewis sig med country og gospel, hvilket resulterede i en lang række sange, der nåede højt på country- og westernhitlisterne og holdt ham i gang som flittigt turnerende og pladesælgende artist.

2006 fik han imidlertid et bemærkelsesværdigt comeback indenfor den mere rockprægede og moderne genre med albummet Last Man Standing, godt hjulpet på vej af en imponerende liste af verdenskendte musikere og sangskrivere. Blandt dem kan nævnes: Jimmy Page, B.B. King, Bruce Springsteen, Mick Jagger, Neil Young, John Fogerty og Ringo Starr.

Fire år senere kom duetalbummet Mean Old Man, hvor Lewis krydsede klinge med notabiliteter som Ronnie Wood, Kid Rock, Slash, Eric Clapton, Sheryl Crow, Solomon Burke og Willie Nelson produceret af supertrommeslageren Jim Keltner og alt mulig manden Steve Bing.

Den flittigt bibellæsende Lewis, der har været gift syv gange, fik i starten af marts 2019 en mindre hjerneblødning, som, lægerne dog mente, han ville komme sig over til trods for den fremskredne alder af 83 år. The Killer havde nemlig ifølge magasinet Rolling Stone planer om snart at skulle i studiet igen for at indspille en ny gospelplade. Det blev dog aldrig til noget, og Jerry Lee Lewis lod sidst høre fra sig på albumfronten i 2014 med Rock & Roll Time, hvor den succesrige formel fra Last Man Standing og Mean Old Man blev gentaget med hjælp fra Keith Richards, den tidligere The Band guitarist Robbie Robertson, Neil Young og Nils Lofgren.

I et mix af country og rock’n’roll fortolkede Lewis nye og ældre sange af Kris Kristofferson, Roger McGuinn, Chuck Berry, Bob Dylan, Jimmy Reed og Johnny Cash.

Med klaverbokseren Lewis død er den store generation af rock-, country- og soulmusikkens vigtigste pionerer og stilskabere ved at være skrumpet ind til næsten ingenting. En gloværdig æra i amerikansk showbizz nærmer sig sidste omkvæd. Æret ære Jerry Lee Lewis minde.

Materialer