Peter Belli Som boblerne i bækken

Peter Belli er død 79 år

09.06.23
Rockulven der sagde ja til namnam og kunne sit kram

Sangeren, skuespilleren, Dansktop solisten, bingoværten og pigtrådsidolet Peter Belli er ikke mere iblandt os efter et langt, arbejdsomt og til tider omskifteligt liv i dansk showbizz. Hans oprindelige navn lyder Georg Peter Brandt, født den 19. juni 1943 i Kiel og død 8. juni 2023 blot halvanden uge før sin 80 års dag. Efternavnet Belli kom fra hans stedfar, Maximilian Aloysius Belli, kaldt Fritz, moren traf som del af det omrejsende Cirkus Benneweis, hvor Fritz Belli arbejdede som elektriker.

Peter Bellis karriere som sanger tog sin begyndelse i slutningen af 50’erne, og i løbet af 60’erne opnåede han stjernestatus som rebelsk og langhåret frontmand i de populære bands Les Rivals, i folkemunde kaldet Rivalerne, og Peter Belli & Seven Sounds.

Belli viste sig som en ferm fortolker af andres materiale i danske oversættelser. Her bør nævnes Helt igennem respektabel i Thøger Olesens oversættelse af Kinks-nummeret A Well Respected Man og Ulven Peter (Lil’ Red Riding Hood) med det udødelige refræn ‘Peter kan li' nam nam, men du kan stole trygt på ham - Han frelser dig fra de andre dyr i skoven.’ Også den indfølte version af If I were a Carpenter, på dansk: Hvis jeg var arbejdsløs er værd at huske.

Det vakte opsigt, da Belli i en radioudsendelse omkring 1966 indrømmede at have røget hash, hvilket kostede 30 dage i spjældet i Kolding Arresthus. Det indgåede ægteskab med June i sommeren 1967, der holdt frem til hans død, blev et mediedækket tilløbsstykke i den kulørte presse, der blot understregede hans status herhjemme som et af de mest hotte navne overhovedet.

Fra slutningen af 60’erne og i 70’erne stod den på pop og Dansktop med hits som Ingen regning, Istedgade og Bliv væk fra vores kvarter. Belli parret blev desuden en del af cirkus- og gøglerlivet med optrædender der og på markedspladser landet over samt bingoværter gennem 10 år på Kanal 2. De oprindelige musikalske rødder fra The Beatles, Stones, The Kinks, The Who, soul og r&b syntes pludselig langt væk, dog ikke længere end de kunne vækkes til live igen og forblive en tro følgesvend, indtil Belli valgte at takke af efter den sidste turné i 2017. For Ulven Peter kunne stadig lide den ægte namnam og mestrede i den grad sit kram.

For sommeren 1989 nærmere betegnet den 1. juni dukkede Peter Belli sammen med Billy Cross, Johnny Madsen og Nanna op i Sweet Silence Studio for at indspille en dansk version af Traveling Wilburys hittet Handle With Care under titlen En at bli’ som’. Det hele tog en dag inklusiv mixning. Det sammensatte ensemble kaldte sig Hobo Ekspressen, og singlen udgivet af Pladecompagniet endte som et af årets største danske hits.

Poul Martin Bonde fra Pladecompagniet fulgte mere end almindelig opmærksomt med fra sidelinjen. Den Billy Cross producerede single overbeviste ham om, at Belli skulle tilbage til rødderne og synge rock og rul med det rette band i ryggen. Producerrollen tilfaldt den fremragende guitarist Knud Møller. Fortid og nutid mødtes og blev fulgte op af tre skarpe og suveræne skud på stribe: Yeah (1991), Ribbet og flået året efter plus koncertpladen i 1994, Rock and Roll Live, krediteret som Peter Belli & De Nye Rivaler.

Der blev tale om et spektakulært comeback af de helt store i nyere dansk rockhistorie yderligere cementeret af det glimrende udspil Talisman (1997). Peter Belli rejste sig stolt som en Fugl Fønix fra asken og sang sin rock- blues- og soulmusik med en nerve og råstyrke, der fik både publikum og anmeldere op i det røde felt af begejstring. Velfortjent på alle måder og en fantastisk fortælling, der næsten ikke kan gentages for tit.

Som skuespiller har Peter Belli markeret sig populære tv-serier som Ugeavisen, Taxa og Langt fra Las Vegas og ved at lægge stemme til tegnefilmene Løvernes konge, Bennys Badekar og den satiriske Rejsen til Saturn. Han har ligeledes medvirket i en række spillefilm heriblandt Den dobbelte mand, Flyvende farmor samt Bølle Bob og Smukke Sally.

I april måned 2023 blev det meddelt, at Peter Belli for en stund forlod sit otium for at give sønnen Michel Belli og hans band Den syvende søn en hjælpende hånd ved at synge duet med Michel på nummeret En sidste sang inkluderet på albummet Alt på spil. I den rørende duet finder man de profetiske linjer: ‘Når lyset brænder ud, og natten den bliver ved, og takten går i stå, så er det helt okay, for publikum var med, og stemningen var høj og sættet det var langt - der er altid en sidste sang.’

Tak for alt, det hele og meget mere til Peter Belli, der har knoklet som få i branchen og rejst sig igen og igen til trods for at have været dømt ude efter magre og udslidte sæsoner. Belli sang sin egen blues, sluttede på toppen i triumf og sagde farvel med ynde og værdighed. Ulven Peter kan gå til evig ro med fred i sindet. Æret være Peter Bellis minde.

Materialer