Peter Ingemann

Peter Ingemann 80 år

06.11.23
Rock'n'roll revisoren med flair for tal og toner

Bassisten, sangeren, violinisten og igangsætteren Peter Ingemann, født den 6. november 1943 i Gävle i Sverige, er blandt andet kendt som rock’n’roll-revisoren, Kuglenberg og Peter Pengemand. Jeg har som musiker, privat og interviewer tilbragt en del gode stunder med Ingemann, hvor snakken i ny og næ gik så lystigt i hans røde elbil, at vi kom på afveje og måtte tage en såkaldt u-turn. Portrættet i dagens anledning bliver derfor et miks af egne oplevelser og det mere faktaprægede. En form for punktvise nedslag, hvor der springes frem og tilbage i rum og tid.

Februar 2020 kom der et to timer langt Hos Vilhelm program med Peter Ingemann i kassen i Roskilde DampRadios studie 1. Det blev en intens og humørfyldt samtale om alt fra jazz, pigtråd, Peter Belli, den psykedeliske powerrock trio Young Flowers, Cream, som de turnerede med, Skousen & Ingemann over Musikpatruljen, Sebastian og Røde Mor til Gasolin og Kim Larsen plus det løse herunder begreber som kasino økonomi og dialektisk marxisme.

Der er intellektuelt højt til loftet hos ham, og til tider skal hjelmen spændes godt fast for at følge med i den frit fabulerende tanke- og talestrøm. Jeg nød hvert et minut på rejsen med de mange mellemstationer undervejs i karrieren, og Peter er en finurlig fortæller og en inspirerende, samlende og vigtig skikkelse i dansk rocks historie.

Peter Ingeman spillede en central nøglerolle som revisor og økonomisk rådgiver, da Gasolin blev opløst under kaotiske forhold med en tom pengekasse til følge, og da Kim Larsen etablerede sin solokarriere med svimlende salgstal aldrig set mage til før eller siden i dansk rock og pop – millionerne rullede ind i stort tal og en del af dem videre til skattevæsenet. Ingemann var i 80’erne desuden keyboardmand i Larsens band Bellami og medvirker på Midt Om Natten (1983) og Forklædt som voksen (1986).

Young Flowers eksisterede fra 1967-70 og spillede deres sidste koncert i den klassiske opstilling med Peter Ingemann, Peer Frost (guitar) og afdøde Ken Gudmann bag trommerne, da de varmede op til Taj Mahal i K.B. Hallen. Dobbelt livealbummet On Air dokumenterer det høje niveau, som trioen havde nået som liveband. Senere blev De Unge Blomstrer noget ældre ved gendannelsen i 00’erne med trommeslageren Søren Berlev. I starten af 2023 udgav Young Flowers albummet Den blaa løjtnant med lige dele ikke tidligere offentliggjort materiale fra 1969 og helt nyindspillede sange i 2022, hvor Hans Fagt indtager trommestolen.

Ingemann var efter Young Flowers opløsning aktiv i gruppen No Name, der tæt på EF afstemningen i 1972 udgav deres første og eneste album Fødelandssange med tekster af blandt andet Ebbe Kløvedal Reich. No Name talte også trommeslageren Peter Mogensen, der sammen med Henrik Strube og Peter Ingemann iudgjorde rygraden i Røde Mor, da der for alvor gik politisk og teatralsk rock og rul i den med albums som Grillbaren (1973), Linie 3 (1974) og Betonhjertet (1975).

Oktober 2016 var jeg en del af det band, der optrådte foran et tusindtalligt publikum ved demonstrationen foran Christiansborg, da Folketinget åbnede den første tirsdag i måneden. Der blev demonstreret for mindre social ulighed, og det sammenbragte hold på scenen talte Erik Clausen, Anne-Marie Helger, Tømrerclaus, Peter Ingemann og mig bag et lånt trommesæt. Vejret var køligt, stemningen god og jeg lettere benovet over dette stjerne line-up.

August 2021 oplevede jeg Thylejren i selskab med Ingemann og Tømrerclaus. Dette sagnomspundne sted for hippier gennem generationer siden grundlæggelsen i sommeren 1970 fik besøg af vores trio, hvor vi under navnet Dream City spillede til kæmpe party i det store telt med en umiskendelig og gennemtrængende duft af tjald.

Et historisk vingesus for mig som den absolutte Benjamin, der dog har skrevet om Thylejrens liv, skæbne og idealer i Prisen for at ryge cigar - Tømrerclaus’ historie fortalt til Thomas Vilhelm (2015), der også kommer omkring det mangeårige venskab og samarbejde mellem Ingemann og Tømrerclaus tilbage fra årene med Skousen & Ingemann samt Musikpatruljen. Tømrerclaus, Ingemann og jeg mødtes september 2022 for at øve op til nogle biblioteksjob i oktober/november måned. Seancen og et fyldigt interview blev filmet af Peter Bak til brug for hans og mit fælles projekt Dansk rockhistorie.

Vi nåede omkring Skousen/Ingemann-klassikeren Herfra hvor vi står (1971), Musikpatruljens plade fra året efter, Røde Mor, EF, politisk stillingtagen, psykedelisk rock samt det mere aktuelle. Det hele blev klippet sammen til Dansk rockhistories første dokumentar i en fortløbende serie, der ligger tilgængelige på YouTube. Link til nævnte udsendelse finder du her.

De veludviklede evner for tal, analyser, organisering og de rette formuleringer kom i spil, da Peter Ingemann sammen med Franz Beckerlee sad i den følgegruppe, der skulle skabe grobund for etableringen af et rockmuseum. Det fortæller Ingemann om i Beckerlee biografien Stonefree - et liv med og uden Gasolin’:

‘Jeg tænkte ‘Hvad så? Skal vi nu på museum?' På et tidspunkt var vi blandt andet i Nyborg og Aarhus, som har en stor portal ved Koncerthuset. Vi tog også til Roskilde, hvor de havde gjort meget ud af det, og vi besøgte spillestedet Gimle. Vi besluttede, at museet skulle ligge i Roskilde i den nye bydel Musicon, ovenikøbet på Rabalderstræde. Franz og jeg blev sikkert valgt på grund af vores energi og stædighed. Vi var med til at beslutte selve bygningens udformning og arkitektur. Det er jeg vældig tilfreds med og ligeledes, når det gælder rammerne omkring Rockmuseet, men jeg havde nogle andre forestillinger om, hvad der skulle puttes i det.’

80-årsdagen fejres efter planen hos det københavnske spillested Drop Inn, da den falder på første mandag i måneden, hvor Ingemann, hans ven Stig Møller og trommeslageren Hans Fagt plus gæster har deres faste engagement året rundt. Peter Ingemann er en dedikeret og særdeles habil spillemand, der ovenikøbet er en glimrende sanger med et godt tag på det danske og engelske sprog. Mange i musikbranchen har haft fordel af rock’n’roll revisorens alsidige talenter denne signatur medregnet. Her er der kun at tilføje et ‘tak for det.’


Læs flere artikler om musik og film på Vilhelms værelse:Vilhelms værelse

Materialer