Ringo Starr: Ringo

Med en smule hjælp fra de berømte venner

03.11.23
50 år med Ringo Starr' Ringo

Ringo Starrs hedengange band The Beatles, der gik hver til sit i 1970, var så tæt på en gendannelse, den noget anspændte situation grundet juridiske uoverensstemmelser muliggjorde det, under arbejdet med trommeslagerens tredje og eponyme album, der udkom den 2. november 1973 i USA, ugen efter i England og tæller blandt de allerbedste i hans mere end 50 år lange solokarriere, der også har kastet nyt materiale af sig i 2023.

John Lennon, Paul McCartney og George Harrison bidrog alle til Ringo som sangskrivere, korsangere, arrangører og musikere på i alt seks numre ud af ti, så det er næppe overraskende, der er noget beatlesk over affæren. Det er som bekendt ofte vanskeligt at løbe fra sin fortid, hvilket der heller ikke er nogen grund til, når det gælder årene med the lads from Liverpool. Tværtimod.

Tre ud af de fire oprindelige fab fours sidder ind på I'm the Greatest, kun McCartney manglede. Det er det nærmeste, de kom en gendannelse før John Lennons død i 1980. Optagelserne fandt sted i Los Angeles foråret 1973, og der gik fluks rygter om, at gruppen måske ville samles igen, hvilket dog hurtig blev manet i jorden. John Lennon skrev I’m the Greatest i slutningen af 1970 som en tør ironisk kommentar til egen berømmelse, lagde sangen fra sig og hev den frem af gemmerne til Starrs plade.

Den tyske kunstner Klaus Voormann medvirker på nummeret som bassist, hvilket gælder for hele albummet. Han har været nær ven af The Beatles og færdedes i kredsen omkring dem siden starten af 60’erne. Også keyboardmanden og sangeren Billy Preston, kaldet den femte beatle, bidrager til I’m the Greatest, en lysende stjerne på Ringo. Mr. Starr spiller med et sikkert sving og sans for, hvad der tjener det enkelte nummer bedst. Som millioner af fans husker ham i Beatles-æraen.

Næste i rækken er en herligt gyngende version af Randy Newmans Have You Seen My Baby tilsat honky-tonk piano. Photograph, skrevet af Starr og Harrison, er en feel-good popperle af de store og en signatursang i samlingen. Den får fuldt udtræk med kor- og orkester arrangement, blæsere samt udvidet rytmegruppe, så ikke et øje er tørt.

Sunshine Life for Me står Harrison alene for med rustikke ingredienser fra britisk folk og amerikansk roots musik. Levon Helm, Robbie Robertson, Rick Danko og Garth Hudson fra The Band gav en hånd med, hvilket fornemmes tydligt. Rockhistorie fra øverste hylde, så man nærmest må knibe sig i armen.

Side 1 afrundes med en ganske charmerende fortolkning af country hittet You're Sixteen, hvor Paul McCartney lægger en truttende vokal på. Oh My My byder op til dans og skrevet af Starr i samarbejde med produceren Vini Poncia. Starrs sange på Ringo er krediteret hans borgerlige efternavn Starkey, hvilket ligeledes gælder for Step Lightly, skrevet alene uden hjælp.

Six O'Clock står der Paul og Linda McCartney på, der begge synger med. ‘’Six o'clock in the Morning. /You've just gone to sleep.’ Paul wrote that. See, they knew me so well, they would write songs that they felt I could get away with’, har Ringo fortalt om samarbejdet. Den kolde luft mellem Paul McCartney og Starr, der periodevis havde stået på siden Beatles bruddet, blev lagt bag dem under indspilningen af Six O’Clock, og Starr havde forinden nødet ham med ordene ‘You don't want to be left out, do you?’ efter tilsagnet fra Lennon og Harrison om at give en hånd med.

Devil Woman er endnu en rocker med Starkey/Poncia som afsender, før der rundes af med You and Me (Babe) skrevet af Harrison og Mal Evans, oprindelig roadie for The Beatles, hvor førstnævnte diverterer med guitarspil af høj smagfuld klasse. Ringo Starr er ikke den fødte vokalist, men gør langt hen ad vejen en god figur på Ringo, og hjælpen fra de berømte venner har tydeligvis inspireret ham til at yde sit bedste.

Ringo er produceret med sikker hånd af Richard Perry kendt fra så forskelligartede navne som Pointer Sisters, Captain Beefheart, Fats Domino, Harry Nilsson, Carly Simon, Art Garfunkel, Manhattan Transfers, Ray Charles, Rod Stewart, Donna Summer og Neil Diamond.

Starr har været i trygge hænder hos en hot shot i faget, der favner stilmæssigt bredt. Ringo vinder faktisk for hvert gennemlyt, og Mr. Starr scorede flere single hits plus kunstnerisk som kommerciel dividende. Han turnerer stadig jævnligt i en alder af 83 med sit All-star ensemble og aktuel med den nye Beatles single Now and then, hvor de alle er på ved hjælp af moderne avanceret teknologi. Fortid og nutid indgår en forunderlig symbiose på tankevækkende vis her i starten af november 2023.

Ringo Starr, der i sin ydre fremtoning virker evig ung, ukuelig og uovervindelig, er en sprællevende legende af de allerstørste, der år for år ønsker hele verden peace and love på sin fødselsdag. En sådan personlighed i en kynisk tid er svært ikke at holde blot en smule af. Det samme gælder for så vidt Ringo albummet, der pudsigt nok lægger ud med I’m The Greatest.

Materialer