Skønlitteratur

Opdag Kafkas univers i tegneserieform

I år markeres 100-året for Franz Kafkas død. Hvis du godt kunne tænke dig en lidt anderledes indgang til Kafkas forfatterskab, så kan du give dig i kast med Kafka som tegneserie.

Af Lis Kjeldsmark Gregersen

Tags

Anbefalinger Tegneserier Graphic Novels
Kafka som tegneserie. Foto: Fatseyeva Maryna

Den 3. juni er det 100 år siden, at den tysksprogede tjekkiske jøde Franz Kafka døde på et sanatorium i Wien. Selvom Kafka aldrig udgav noget af betydning i sit knap 41-årige liv, så har hans forfatterskab sat dybe spor i litteraturhistorien. Kafka har f.eks. lagt navn til begrebet ’kafkask’, der indgår i dagligsproget for at forklare noget, der på den ene side er absurd, men som på et andet plan giver konkret mening. Sagt på en anden måde – når noget er kafkask, så er der en procedure for, hvordan der skal handles, men der er ingen bagvedliggende grund for proceduren.

Franz Kafka bliver født den 3. juli 1883 i Prag. Hele livet forsøger den unge Franz at leve op til forventningerne til en mand af sin tid. Kafkas far er dominerende, og det problemfyldte forhold mellem far og søn kommer stærkt til udtryk i de dagbøger Franz Kafka skriver, og flere litterater har også fortolket det problematiske forhold mellem far og søn i Kafkas skønlitterære værker. Men ikke kun forholdet til faren er problematisk. Franz’ forhold til kvinder og ægteskab er mildest talt mærkeligt. Han er forlovet flere gange (Felice Bauer er han forlovet med to gange) – men forlovelserne bliver aldrig til ægteskaber. Det er kun Franz Kafka, der vil kunne svare på, hvorfor han ikke gifter sig – men fra dagbøgerne ved vi, at han frekventerede bordeller ganske ofte. Måske bøvlede Kafka ikke kun med sin rolle som mand i et patriarkalsk samfund, men også i forholdet til sin egen seksualitet.

Kafka som tegneserie

Hvis du godt kunne tænke dig en lidt anderledes indgang til Kafkas forfatterskab, så kan du give dig i kast med en tegnet udgave om hans liv. Den bog jeg vil anbefale hedder ’Kafka for begyndere’. Det er den amerikanske tegneseriekunstner Robert Crumb (som også står bag Fritz the Cat), der har tegnet introduktionen til Kafkas liv. Teksten er skrevet af David Zane Mairowitz, og både tekst og billeder rammer det dystre og paranoide, som er grundstenene i Kafkas univers. Det er på mange måder en utraditionel biografi i tegnede billeder, og den giver et meget godt indblik i en mand, der aldrig rigtig får hold om livet, men som ender med at skabe tekster, som vil blive læst og refereret til i rigtig mange år fremover. 

Den danske forfatter Søren Jessen har kastet sig over en af Kafkas mest kendte fortællinger, nemlig ’Forvandlingen’, der handler om Gregor Samsa, der er så selvopofrende og selvudslettende, at hans familie i høj grad foragter ham. Historien starter med, at Gregor vågner op og er forvandlet til en kæmpe bille (eller på tysk ’Ungeziefer’, som kan oversættes med utøj). Det er Gregor, der har forsørget familien som sælger, men som bille vokser følelserne af depression og fremmedgørelse både hos Gregor og hans familie. De går simpelthen langsomt i hundene. Tegneserien er både uhyggelig og intens og rammer undergangsstemningen til fulde. Søren Jessen er nok mest kendt som børnebogsforfatter, og i denne udgivelse formår han at skære helt ind til benet og får via flotte og symbolladede grafiske virkemidler fortalt novellen på en ny måde. 

Hvis du vil læse endnu mere om Kafka, så har Goethe Instituttet lavet en samling af artikler i forbindelse med 100-året for hans død. Du finder dem på ”Franz Kafka 100 Jahre nach seinem Tod” – her kan du f.eks. læse om hans forhold til sport (svømning) og hans forhold til tøj. Du kan også læse om, hvorfor han igen og igen gør comebacks og bliver aktualiseret i nutidige problemstillinger.