Marlen Haushofer: Væggen

Hjælp til diskussion af bogen

"Jeg kan tillade mig at skrive sandheden; alle de mennesker, for hvis skyld jeg har løjet hele mit liv, er døde.”

En kvinde er på ferie i en jagthytte i bjergene, da hun på en morgentur banker panden mod noget hårdt og køligt. En glasvæg afskærer hende fra omverdenen, og på den anden side er alt liv stivnet. Nu begynder en ensom kamp for overlevelse. Med en hund, en kat og en ko som eneste selskab må hun lære sig at dyrke jorden, malke, høste og tilpasse sig skovens rytme, og for ikke at miste forstanden begynder hun at skrive sin beretning ned – mens tændstikkerne langsomt slipper op.

VÆGGEN er en foruroligende og intens robinsonade, en grusom drøm om menneske og arbejde, natur og civilisation.

MARLEN HAUSHOFER (1920-1970) var sammen med Ingeborg Bachmann blandt de mest betydningsfulde tysksprogede forfattere i det 20. århundrede. Væggen udkom i 1963 og har i dag fået status som moderne klassiker.

  • Udgaven fra 2021 har et efterord skrevet af Rakel Haslund-Gjerrild
  • Find anmeldelser via dit biblioteks hjemmeside: log ind med dit cpr nummer og din pinkode, søg titlen frem og du får adgang til anmeldelser af bogen. Du kan også finde anmeldelser via bibliotek.dk eller spørg på dit bibliotek.
  • Anmeldelse fra Littuna.nu
  • Artikel fra The New Yorker (på engelsk)
  • Læsegruppeleder Nanna Søndergaard Larsen fra Brøndby Bibliotekerne har udarbejdet en række spørgsmål, der kan bruges som udgangspunkt i diskussionen af bogen.
    Læs ikke spørgsmålene før du læser bogen, hvis du vil overraskes i læsningen. Link til materialet nedenfor
  • En klassikerlæseklub fra Vejle har læst bogen og Anny Skov Madsen fra læseklubben har skrevet om deres diskussion af bogen. Find filen "Læsning af Væggen" nedenfor